Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

OKC Abrašević

“No Borders Orchestra” nastupa prvi put u Mostaru

no borders orchestra
Foto: NBO

Ovom turnejom, No Borders Orchestra (NBO) predlaže da se ne negira trenutnu situaciju u svijetu i da ne bježi od nje, već da ovu krizu treba vidjeti kao priliku za promjenu i za duboko preobraženje načina života

U okviru turneje ”Embracing Vulnerability”, ansambl muzičara s prostora bivše Jugoslavije ”No Borders Orchestra” održat će koncert u petak, 15. septembra u OKC-u ”Abrašević” u Mostaru s početkom u 21 sat.

Koncert je poklon umjetnika gradu Mostaru, a ono što je posebno ovog puta je da će orkestar svoje probe održati u Mostaru u Muzičkom centru ”Pavarotti” i tako se još više približiti mostarskoj publici.

Po riječima dirigenta i umjetničkog direktora orkestra Premila Petrovića, ove godine kreiraju turneju koja će istraživati temu ranjivosti.

”Dok se činilo da se svijet oporavlja i izvlači iz krize nakon pandemije, dogodio se još jedan razoran događaj – rat u Ukrajini. Stoga je bitno da smognemo hrabrosti suočiti se sa svim našim trenutnim društvenim, fizičkim i ekološkim nesigurnostima i ranjivostima”, kazao je Petrović.

Ovom turnejom, No Borders Orchestra (NBO) predlaže da se ne negira trenutnu situaciju u svijetu i da ne bježi od nje, već da ovu krizu treba vidjeti kao priliku za promjenu i za duboko preobraženje načina života.

”Prigrliti naše ranjivosti znači iskoristiti ih kao priliku da rastemo kao društvo i ujedinimo se u borbi za mir i razumijevanje”, poručio je Petrović. Nakon koncerta u Mostaru, NBO će održati koncerte u Novom Sadu i Mariboru.

Inače, NBO je osnovan 2012. godine u Beogradu i Berlinu, a 2018. godine započeo je “The Balkan Season”, turneju koja se događa svake godine donoseći svoju muziku i poruku širom zapadnog Balkana i Europe, saopćeno je iz No Borders Orchestra.