Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najiščekivanija premijera

Novi “Mad Max” u Cannesu dobio šestominutne ovacije: Jednu scenu snimali 78 dana

mad max furiosa
Foto: Screenshot

Radnja se odvija 15 do 20 godina prije događaja u Mad Maxu: Fury Road. Anya je utjelovila mlađu verziju ratnice Furiose, s kojom se prvi put susrećemo u Fury Road, gdje ju je glumila Charlize Theron

Na Filmskom festivalu u Cannesu premijerno je prikazan film Furiosa: A Mad Max Saga. U njemu glume, između ostalih, Chris Hemsworth, Anya Taylor-Joy i Tom Burke.

Publici se, čini se, svidio novi akcijski film, a ekipa je dobila nevjerovatne šestominutne ovacije. Anya je bila presretna zbog reakcije publike, dok je Chris izgledao vrlo emotivno.

“Vrlo naporno smo radili na ovo filmu i bit će zanimljivo vidjeti što ćete napraviti od njega. Hvala vam”, rekao je reditelj George Miller nakon premijere.

Taj je film bio jedna od najiščekivanijih premijera ovogodišnjeg Cannesa. Snimanje filma odvijalo se u Australiji, počelo je u junu 2022., a završilo u oktobru. U kina stiže 23. maja. Warner Bros nada se da će film dostići ili premašiti rezultat koji je ostvario Mad Max: Fury Road.

O čemu je riječ u filmu?

Furiosa: A Mad Max Saga postapokaliptični je akcijski avanturistički film iz 2024. koji je koproducirao i režirao George Miller. To je peti nastavak u Mad Max franšizi, služi i kao spin-off i prequel Mad Max: Fury Road.

Radnja se odvija 15 do 20 godina prije događaja u Mad Maxu: Fury Road. Anya je utjelovila mlađu verziju ratnice Furiose, s kojom se prvi put susrećemo u Fury Road, gdje ju je glumila Charlize Theron. Furiosa je kao dijete oteta iz svog idiličnog naselja, a odrastala je uz osobe koje su je zatočile, gospodara Dementusa (Chris Hemsworth) i Immortana Joea (Lachy Hulme). Mlada ratnica zaklela se da će se jednog dana osvetiti ljudima koji su joj uništili život.

Taylor-Joy je u intervjuu s Buchananom izjavila da je znala da će snimanje biti teško, ali da nije bila spremna na ono što ju je čekalo. Iako nije htjela ulaziti u detalje, glumica je rekla da su joj trebale dvije godine da se oporavi nakon što je završilo snimanje Furiose.

“Nikad nisam bila usamljenija nego na setu tog filma”, objasnila je glumica, prenosi The New York Times. “Ne želim ulaziti previše u to, ali sve što sam mislila da će biti lako, bilo je teško.”

Jednu scenu snimali 78 dana, učestvovalo 200 kaskadera

Producent i dugogodišnji suradnik reditelja Georga Millera Doug Mitchell otkrio je da Furiosa ima jednu akcijsku sekvencu koja traje 15 minuta i snimana je čak 78 dana. Na snimanju je učestvovalo 200 kaskadera, a tajni naziv scene bio je Stairway to Nowhere.

“George i ja imali smo opsežne razgovore o tome zašto je baš ova scena tako dugačka”, izjavila je zvijezda filma Anya Taylor-Joy. “Dugačka je zato što vidimo akumulaciju vještina tokom bitke, a to je jako važno kako bismo razumjeli koliko je Furiosa snalažljiva, ali i hrabra. To je najduža sekvenca koju je itko od nas ikad snimio. Na zadnji dan snimanja svi smo dobili butelju vina.”