Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novootvorena istraga

Objavljeno što su novi dokazi u slučaju ubistva Tupaca Shakura

tupac shakur
Foto: Screenshot/ YouTube

Četiri hitca pogodila su Shakura, dok je još jedan pogodio Knighta, rekli su vlasti. Shakur je od povreda umro šest dana kasnije, 13. septembra. Imao je 25 godina

U okviru novootvorene istrage o ubistvu Tupaca Shakura, policija Las Vegasa zaplijenila je ove sedmice metke kalibra .40, računare, fotografije i druge materijale iz doma člana bande koji je tvrdio da je bio u automobilu iz kojeg su ispaljeni smrtonosni hitci 1996. godine, javlja LA Times, a prenosi Index.hr.

Policija je pretražila dom Duanea Keitha Davisa, poznatijeg kao Keffe D, u Hendersonu u saveznoj državni Nevadi, u ponedjeljak navečer koristeći nalog koji im je omogućio zapljenu niza materijala povezanih s ubistvom popularnog hip-hop umjetnika blizu Vegas Stripa, prema nalogu koji je odobrila sutkinja Jacqueline M. Bluth iz Clark Countyja.

Sutkinja je također ovlastila detektiva Clifforda Mogga da zaplijeni sve predmete koji bi mogli povezati Davisa s Southside Cripsima, uličnom bandom iz Comptona, prema nalogu koji je prvi objavio NBC News. Davis se nije javljao telefonske pozive novinara.

Ko je bio Davis?

U svojoj knjizi “Compton Street Legend”, Davis je opisao svoje aktivnosti u bandi South Side Compton Crips i rekao da je bio u bijelom Cadillacu koji je stao uz crni BMW u kojem je Shakur bio blizu Las Vegas Stripa 7. septembra 1996. godine, kada je reper ustrijeljen. Shakur je pogođen više puta i umro je nekoliko dana kasnije.

Davis je također rekao da je stric Orlanda Andersona, drugog člana Cripsa koji je ranije identificiran kao osumnjičenik za Shakurovo ubistvo i koji je također bio u Cadillacu zajedno s još dva muškarca te noći. Anderson je ubijen u obračunu bandi u Comptonu godinu i pol nakon Shakurove smrti.

Pri odobravanju naloga za pretragu, Bluth je pristala zapečatiti izjavu detektiva Clifforda Mogga, u kojoj se navodi vjerovatni razlog za zapljenu prikupljenih predmeta i koja je vjerovatno detaljno opisala razloge za ponovno otvaranje tzv. “hladnog slučaja”.

Šta je napravila policija?

Uz pomoć tima specijalaca, detektivi za ubistva ušli su u Davisov dom na Maple Shade Streetu nešto nakon 22 sata u ponedjeljak navečer i zaplijenili više od dvadesetak predmeta kao dio istrage o ubistvu, sve vezano za Davisa. Vlasti su zaplijenile tri iPada, šest računara, iPhone, hard disk, jedanaest metaka kalibra .40, primjerak Davisove knjige, marihuanu, primjerak dokumentarnih materijala i dvije kutije fotografija, kao i časopis Vibe koji je pisao o Shakuru, pokazao je nalog za pretragu.

Na snimci sigurnosne kamere iz susjedne kuće može se vidjeti kako policajac koristi megafon da naredi stanovnicima da izađu s rukama u zraku.

Nema roka zastare

Nevada nema rok zastare za procesuiranje slučajeva ubistva i može, pod određenim okolnostima, držati odgovornima one u bijegu, iako nisu povukli okidač. Shakur je upucan dok je bio u BMW-u kojim je upravljao Marion “Suge” Knight. Knight, tadašnji vlasnik Shakurove diskografske kuće. BMW je bio na čelu kolone luksuznih vozila pokraj MGM Grand Hotela i Caesars Palacea na putu do novog noćnog kluba.

Bilo je poslije 23 sata te subote kada je BMW stao na Flamingo Road i Koval Lane, nedaleko od Vegas Stripa, rekle su vlasti. Shakur je razgovarao s ženama u obližnjem automobilu, nesvjestan da je bijeli Cadillac tiho stao uz BMW. Napadač unutar Cadillaca izvukao je poluautomatski pištolj i uperio ga ravno prema Shakuru, prema policijskim i sudskim zapisima.

Shakur je pogođen s četiri metka

Četiri hitca pogodila su Shakura, dok je još jedan pogodio Knighta, rekli su vlasti. Shakur je od povreda umro šest dana kasnije, 13. septembra. Imao je 25 godina.

Uprkos brojnim istragama policije Las Vegasa i Los Angelesa, kao i saveznih policijskih agencija, niko nikada nije uhapšen zbog ubistva. Policija Las Vegasa ranije je istraživala Andersona u vezi sa ubistvom. Identificiran je kao osoba koja je bila uključena u fizički sukob s Knightom, Shakurom i njegovim tjelohraniteljima u noći ubistva.

Anderson (21) je bio član Southside Cripsa, rekli su vlasti. Shakur i Knight bili su povezani sa suparničkom bandom iz Comptona, Mob Piru Bloods; Shakurovi tjelohranitelji bili su također članovi Bloodsa.

Shakurova smrt – i smrt njegovog njujorškog rivala Notorious B.I.G.-a, koji je ubijen u Los Angelesu šest mjeseci nakon Shakura – dugo je bila predmet teorija zavjere i niza dokumentaraca, uključujući “Unsolved” mreže USA, “Who Killed Tupac?” A&E-a i film iz 2015. “Murder Rap: Inside the Biggie and Tupac Murders”.