Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrdili organizatori

Odgođen karneval u Riju

rio karneval (1)

Predsjednik grupe koja organizuje parade Horhe Kastaneira saopštio je poslije novog sastanka da događaj mora biti odgođen

Poznati karneval u Rio de Žaneiru odgođen je na neodređeno vrijeme zbog pandemije virusa korona, saopštili su zvaničnici u vrijeme kada se Brazil i dalje bori protiv opasne bolesti.

Najveći svjetski karneval bio bi noćna mora sa epidemiološkog stanovišta u vrijeme pandemije, pošto tokom masovnih parada gusto stisnuti ljudi danima plešu na ulicama dok se svuda po gradu održavaju manje zabave.

Ovaj događaj privlači milione turista iz čitavog Brazila i svijeta u ovaj grad.

Elitne škole sambe, koje se pripremaju preko čitave godine za parade, saopštile su u julu da bi bilo teško organizovati karneval u februaru 2021. godine ako krajem septembra i dalje bude postojala neizvjesnost kada je riječ o vakcini protiv virusa.

Predsjednik grupe koja organizuje parade Horhe Kastaneira saopštio je poslije novog sastanka da događaj mora biti odgođen.

“Jednostavno ne možemo to uraditi u februaru. Škole sambe nemaju vremena ili novca, kao ni organizacionih resursa da se pripreme. Ovo nije otkazivanje, nego odgađanje. Razmatramo alternativno rješenje, nešto što možemo da uradimo kada bude bezbjedno da damo doprinos gradu”, rekao je Kastaneira.

On je dodao da nije određen novi datum.

Ovo je prvi put u prethodnih više od 100 godina da je karneval u Riju odgođen.
Posljednji put to se desilo 1912. godine, poslije smrti dugogodišnjeg ministra spoljnih poslova Hosea Marije da Silve Paranosa.