Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tuzlanski glumac

Omerović uoči premijere filma “Najsretniji čovjek na svijetu”: Domaća publika je najkritičnija

l_1be329c4f61f8a7c749acdea669374c1

“Najsretniji čovjek na svijetu” prati 40-godišnju Sarajku Asju (Jelena Kordić Kuret) koja jedne subote na majčin nagovor odlazi na speed-dating. Spajaju je s 43-godišnjim bankarom Zoranom (Adnan)

Glumac Adnan Omerović kazao je u povodu sarajevske premijere filma „Najsretniji čovjek na svijetu“ koja će biti upriličena 9. marta u kinima CineStar i Cineplexx, da je domaća publika i najkritičnija.

“Najsretniji čovjek na svijetu” prati 40-godišnju Sarajku Asju (Jelena Kordić Kuret) koja jedne subote na majčin nagovor odlazi na speed-dating. Spajaju je s 43-godišnjim bankarom Zoranom (Adnan).

– Osjećam se radoznalo, prije svega ostalog. To jest trenutak na određen način i zbog čega se bavimo ovim poslom, ali domaća publika je i najteža. Ne u nekom “mistifikovanom” shvatanju, već u onom profesionalnom, tehničkom vidu – kazao je Omerović Feni.

Tvrdi da bi bio najzadovoljniji ako bi publiku film isprovocirao na taj način da ostane kao impresija u njihovom životu, da se sjećaju određenih slika i emocija mnogo poslije kraja filma.

– U tom smislu film im se ne mora nužno sviđati, ali mora biti dovoljno moćan da ih tangira na taj način. S druge strane vrlo mi je bitno da se i sviđa publici jer to je osnova da film bude gledan. Ipak se film prodaje pa ostati gluh na to nije dobra strategija – istakao je Omerović.

Govoreći o liku kojeg tumači, Omerović je kazao da je Zoran vođen nevjerovatnom energijom, ali kroz neko ukočeno stanje svog i tijela i duha, da mora uraditi nešto baš u tom trenutku svog života.

– More ga i proganjaju košmari prošlosti, a odgovor na pitanje, koliko je čovjek hrabar, koliko je uopšte čovjek i može li njegov život biti stvarni život ili samo neka produžena konsternacija, jer nema volju ni htijenje da se zagleda u svoju dušu, to će publika sebi da razjasni nakon filma – kazao je Omerović. Istakao je da je atmosfera na snimanju u Skoplju bila iznad zadane norme pozitivnosti.

– Tako da ni vrućine ni pandemija u svom zamahu nisu poljuljali tu normu pozitivne zaigranosti. Bar to sam primijetio kod kolega – naglasio je Omerović.

Nije mogao precizirati kakav je film „Najsretniji čovjek na svijetu“, jer kako kaže, ima poseban odnos i prema filmu i prema kolegama s kojima je sarađivao.

Pored Elme Tataragić koja potpisuje i scenarij, glumačku ekipu čine i Adnan Omerović (Zoran), Izudin Bajrović, Vedrana Božinović, Irma Alimanović, Mona Muratović, Siniša Vidović i Kemal Rizvanović.

Premijere će biti održane 9. marta u CineStaru u 19 sati i Cineplexxu u 20, a svečana projekcija u kinu Meeting Point bit će održana u petak, 10. marta u 19 sati, nakon čega slijedi razgovor s ekipom filma.

Najsretniji čovjek na svijetu” je dobitnik Grand Prixa žirija i Nagrade mladog žirija na 14. Les Arcs Film Festivalu u Francuskoj, FIPRESCI nagrade za najbolji film na 35. Panorami evropskog filma u Atini, nagrade za najbolji koprodukcijski film, za najbolju šminku i najbolju kostimografiju na Festivalu slovenskog filma u Portorožu.