Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Los Borbones: una familia real"

Otac španskog kralja Filipa o snahi Letiziji: Ne podnosim je

New Project (9)

Letizia Ortiz postala je španska kraljica 2014. godine, kada je Juan Carlos abdicirao, a njegov sin Filip postao kralj

U Španiji se nedavno počeo prikazivati dokumentarac Los Borbones: una familia real (Burbonci: kraljevska porodica), a posebnu je pažnju privukao dio koji prikazuje stav kraljevske porodice prema Letiziji Ortiz, supruzi princa Filipa.

U četvrtoj se epizodi, u jednoj od arhivskih snimki, vidi kako bivši kralj Juan Carlos Prvi za Letiziju govori: “Ne podnosim je!”

Letizia je postala princeza udajom za princa Filipa Šestog 2004. godine. Po zanimanju je novinarka, a u istoriju Španije ušla je i kao prva supruga nekog španskog kralja koja nije iz redova plemstva. Letizia je iza sebe već imala jedan brak pa su je mnogi članovi kraljevske porodice dočekali “na nož”, a posebno Juan Carlos Prvi, tadašnji kralj.

U dokumentarcu je novinarka Ana Pastor ispričala:

“Znala sam da se kralju u to vrijeme novinarka nije sviđala i da je na razne načine pokušavao spriječiti Felipeovu vezu s njom. Ono što nisam znala je da je postojala cijela kampanja orkestrirana protiv Letizije i izvana i iznutra.”

Letizia Ortiz postala je španska kraljica 2014. godine, kada je Juan Carlos abdicirao, a njegov sin Filip postao kralj.

Juan Carlos je odstupio s prijestolja i tron predao Filipu zbog niza skandala, poput optužbi za korupciju i odlaska u lov na slonove u Bocvanu dok je njegova zemlja bila u krizi.