SHOWbuzz

Ovacije za film “Smrt u Sarajevu” na Berlinaleu

15/02/2016

Film “Smrt u Sarajevu” bh. redatelja i Oskarovca Danisa Tanovića premijerno je prikazan u takmičarskom programu 66. filmskog festivala Berlinale.

Predstavnici filma dobili su ovacije novinara i publike festivala koji traje od 11. do 21. februara.

Nakon što su se na konferenciji za medije obratili režiser Tanović i glumci, premijera filma održana je u 16 sati.

Radnja filma snimanog u maju prošle godine smještena je u jednom sarajevskom hotelu gdje je u toku priprema večere za obilježavanje 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata.

Film je rađen prema motivima dramskog teksta francuskog filozofa Bernarda-Henrija Levyja “Hotel Evropa”, a u glavnoj ulozi našao se francuski glumac Jacques Weber.

Pored njega, uloge tumače i bh. glumci Muhamed Hadžović, Izudin Bajrović, Snežana Vidović, Vedrana Seksan, Faktera Salihbegović-Avdagić, Aleksandar Seksan, Boris Ler, Rijad Gvozden, Amar Selimović, Luna Zimić-Mijović, Milan Pavlović i drugi.

Tanović je na Berlinaleu trijumfovao 2013. godine kada je njegov film “Epizoda u životu berača željeza” nagrađen sa dva Srebrna medvjeda (za najbolji film i za najboljeg glumca – Nazif Mujić), te Nagradom ekumenskog žirija.

Ovogodišnji Berlinski filmski festival otvoren je 11. februara , a do 21. februara tokom 11 festivalskih dana bit će prikazana 434 filma iz 77 zemalja.

Za Zlatne i Srebrne medvjede 66. Berlinala takmičit će se 18 filmova, pet filmova glavnog programa prikazuje se izvan konkurencije, a devetnaest su premijere.

Predsjednica ovogodišnjeg žirija na prestižnom filmskom takmičenju u Berlinu je oskarovka Meryl Streep.

Svečanost dodjele nagrada održat će se 20. februara, kada će biti prikazan pobjednički film.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.