Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svi imaju nešto zajedničko

Ovo su slavne osobe koje su prešle na islam: Objasnili su svoju odluku (FOTO)

tyson_jackson

Ovo su poznate osobe koje su prešle na islam

Osim što su poznate, ličnosti sa spiska u nastavku imaju još nešto zajedničko. Naime, svi oni su odlučili da promjene vjeru, te da pređu na islam, a u nastavku pogledajte o kome je riječ.

1. Mike Tyson

Jedan od najuspješnijih boksera svih vremena, Mike Tyson je na islam prešao tokom boravka u zatvoru, a nakon što je optužen za silovanje. Mike je jako posvećen ovoj religiji, te je posjetio Mekku.

2. Sinead O’Connor

Pjevačica Sinead O’Connor jedna je od onih poznatih osoba za koju svi znaju zahvaljujući, uglavnom, skandalima kojima je sklona. Naime, ona je prilikom gostovanja u popularnom američkom showu Saturday Night Live u kojem je trebala otpjevati pjesmu, prisustvo kamera na probi iskoristila kako bi pokazala fotografiju afričkog djeteta, a cilj joj je bio da skrene pažnju na probleme Trećeg svijeta što su producenti emisije smatrali pozitivnim. No, ona što je uslijedilo tokom prenosa uživo, šokiralo je sve. Naime, ona je tokom nastupa uživo izvadila fotografiju pape Ivana Pavla II, te je pred milionskim auditorijumom pocijepala uz poruku da se treba boriti s pravim neprijateljima.

Ovaj njen postupak uticao je na činjenicu da ju je publika sve manje voljela, a brojne kolege, među kojima i Madonna, su je kritizirale zbog toga. Sve to je uticalo na pojavu psihičkih problema kod ove pjevačice, te se u godinama kasnije borila s bipolarnim poremaćajem i depresijom. Ignorirala je savjete ljekara, otkazivala turneje, a zbog svega je na kraju bila i hospitalizirana jer je nekoliko puta najavljivala kako će sama sebi oduzeti život. Prije dvije godine je na društvenim mrežama otkrila kako joj je zdrastveno stanje jako loše. Naime, ona je s fanovima podijelila to da je oboljela od raka, a tokom operacije joj je oštećena jetra.

No, ono što je tek kasnije otkriveno je da njeni psihički problemi nisu samo posljedica toga što joj je publika na određeni način okrenula leđa. Naime, kako je otkriveno Sinead je tokom djetinjstva mučena od strane svoje majke koja je imala posebnu sobu za njeno zlostavljanje.

Sve životne poteškoće uticale su na njenu odluku da promijeni vjeru, te je s katoličanstva prešla na islam i promijenila ime u Shuhada Davitt.

– Želim ponosno objaviti da sam postala muslimanka. Bio je to prirodni zaključak mog inteligentnog teološkog putovanja. Sve svete knjige vode prema Islamu – napisala je ona na svom Twitter profilu i dodala da je spas od životnih poteškoća pronašla u vjeri.

3. Janet Jackson

 

View this post on Instagram

 

caption this ? #Oscars #Again #poeticjustice

A post shared by Janet Jackson (@janetjackson) on

Pjevačica je na islam prešla nakon što se udala za biznismena iz Katara Wissama Al-Mana s kojim je dobila sina. Zanimljivo je da Janet nije jedina članica Jackson porodice koja je prešla na islam. Naime, to je uraidio i njen brat Jermaine Jackson, koji je, poput sestre, odgajan kao Jehovin svjedok.

4. Franck Ribery

 

View this post on Instagram

 

Mit seiner Krone #fussball #uefa #champions #league

A post shared by Frank Ribery Fanpage ♥ (@frankribery_fanpage) on

Poznati fudbaler je na islam prešao 2002. godine, a tada je rekao da je njegova supruga Wahiba imala najviše uticaja na ovu njegovu odluku.

– Religija je moja privatna stvar. Smatram da sam postao jači, mentalno i fizički otkako sam prešao na islam. Religija nije promijenila moju ličnost ili moju percepciju svijeta -rekao je on.