SHOWbuzz

gaza

Palestinski umjetnici pozvali EU na otkazivanje održavanja Eurosonga u Izraelu

08/05/2019

Glasnogovornik Unije palestinskih umjetnika Nebil el-Hatib kazao je kako su muzika i pjesme jedan od najljepših načina izražavanja ljubavi, mira i suživota

Palestinski umjetnici pozvali su Evropsku uniju na otkazivanje muzičkog takmičenja 64. Eurosonga koji bi se sljedeće sedmice trebao održati u Izraelu, javlja Anadolu Agency (AA).

Umjetnici su se okupili ispred ureda Evropske unije (EU) u Gazi i negodovali zbog činjenice da će Izrael biti domaćin ovogodišnje Eurovizije.

Glasnogovornik Unije palestinskih umjetnika Nebil el-Hatib kazao je kako su muzika i pjesme jedan od najljepših načina izražavanja ljubavi, mira i suživota.

”Niko nema pravo iskorištavati umjetnost kako bi opravdao nemilosrdne i rasističke zločine režima koji je počinio zločine protiv čovječnosti i omogućio nastavljanje tiranije. Iznenadilo nas je to što će se Eurovizija ove godine održati u Tel Avivu“, rekao je el-Hatib.

Smatra kako to što je Izrael domaćin ovakvog međunarodnog takmičenja znači podržavanje i jačanje okupatorske države zasnovane na tiraniji i pritiscima.

Dodao je kako je Izrael Palestince lišio svih životnih prava uključujući i proslave.

Istakao je i kako održavanje Eurovizije u Izraelu znači da EU doprinosi u prikrivanju zločina prema palestinskom narodu.

Finale ovogodišnjeg Eurosonga u Tel Avivu održat će se 18. maja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.