Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

banja luka

Stručnjaci američke Mayo klinike u posjeti UKC RS

20190508_2_36363709_44303284_Web (1)

Ognjen Gajić, pulmololog-intenzivista i direktor Centra za istraživanje Mayo klinike, rekao je da je intenzivna medicina mlada disciplina koja se bavi najtežim i najskupljim bolesnicima

Delegacija eminentnih stručnjaka iz Mayo klinike iz američkog Rochestera danas i sutra boravi u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom posjete, oni će analizirati slučajeve najtežih pacijenata ove klinike, konsultovati se sa domaćim ljekarima te dogovoriti nove vidove saradnje.

Načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane Peđa Kovačević rekao je da saradnja sa Mayo klinikom traje više od deset godina, a da su u protekle dvije godine ljekari u UKC RS imali priliku da kontinuirano uče od kolega sa Mayo klinike kroz oblik video linka, odnosno teleedukacije, gdje su se konsultovali o najtežim pacijentima koji su se nalazili u UKC RS.

Vlado Đajić, direktor UKC RS, istakao je da je cilj dolaska stranih stručnjaka – edukacija domaćeg kadra kako bi se u UKC RS u redovnom radu primjenjivali principi kao u najsavremenijim klinikama u drugim državama.

Ognjen Gajić, pulmololog-intenzivista i direktor Centra za istraživanje Mayo klinike, rekao je da je intenzivna medicina mlada disciplina koja se bavi najtežim i najskupljim bolesnicima.

“U UKC RS Postoje specijalisti i subspecijalisti intenzivne medicine, prvi u BiH, među prvima u regionu, koji razvijaju ovaj dio medicine na najbolji način”, kazao je Gajić i dodao da očekuje da će ljekari UKC RS učestvovati u predavanjima koja će u budućnosti biti organizovana u BiH i regionu.

Youe Dong, specijalista intenzivist i istrazivač iz oblasti intenzivne medicine, rekao je da srađuje sa 55 bolnica širom svijeta, kao i da bi želio da se program saradnje proširi na manje gradove, odnosno da se urgentna intenzivna medicina na ovom području razvije na najefikasniji način.

Kao rezultate dosadašnje saradnje, naveo je smanjenje smrtnosti i komplikacija, kao i efikasnije liječenje.