Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

blizu granice

Gradsko vijeće Bihaća odredilo Vučijak kao lokaciju za izmještanje migranata

BIHAC_GRADSKOVIJECE05 (2)

Ovo je zapravo mjera kojom ublažavamo krizu kod nas, kad već država ne radi ništa po tom pitanju

Gradsko vijeće Bihać na današnjoj je vanrednoj sjednici jednoglasno odredilo Vučijak kao lokaciju za izmještanje migranata i izbjeglica iz središta Bihaća. Riječ je o prigradskom naselju na lokaciji podno Plješevice, u blizini granice s Republikom Hrvatskom.

U usvojenim zaključcima definirano je da će Grad Bihać uz pomoć gradske i kantonalne organizacije Crvenog križa i Međunarodne organizacije za migracije (IOM), u roku od 60 dana pripremiti lokalitet za izmještanje migranata i izbjeglica iz gradskog središta.

– Ovu sam lokaciju predložio jer je u vlasništvu Grada Bihaća i ispunjava minimalne uslove za formiranje privremenog prihvatnog centra, odnosno ima mogućnost priključka vode i struje. Udaljena je nekoliko kilometara od središta grada, a svakako je na putnoj ruti migranata prema Evropskoj uniji. Bitno nam je da je lokacija između grada i granice s Evropskom unijom, jer ne možemo više dopustiti njihov boravak na javnim površinama i konstantno vraćanje u najnaseljenije gradsko područje – istakao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Ponovljeno je kako je ovo samo jedan korak prema rješavanju problema u Bihaću, a ne u cijeloj Bosni i Hercegovini.

– Ovo je zapravo mjera kojom ublažavamo krizu kod nas, kad već država ne radi ništa po tom pitanju. Cilj je izmještanje migranata i izbjeglica iz grada, odnosno zatvaranje privremenog prihvatnog centra „Bira“ u prihvatljivom roku od tri mjeseca. Ne dajemo lokaciju za smještaj migranata iz Mirala u Velikoj Kladuši i drugih prihvatnih centara u BiH, na to jednostavno nećemo pristati. Jasno naglašavamo da privremenim prihvatnim centrom na ovoj lokaciji želimo obezbijediti dostojanstven smještaj eventualnim novopridošlim migrantima i u spomenutom vremenskom roku isprazniti i zatvoriti Biru – dodao je Fazlić.

Na prijedlog Kluba vijećnika Stranke demokratske akcije (SDA) današnjim su zaključcima dodani i zahtjevi Skupštini Unsko-sanskog kantona i ostalim gradovima i općinama ovog kantona da se teret migrantske krize ravnomjerno rasporedi određivanjem ovakvih lokacija u Cazinu, Velikoj Kladuši i Bužimu, te zahtjev Ministarstvu unutrašnjih poslova USK-a i IOM-u da organiziraju transport migranata i izbjeglica do Vučijaka.

Gradsko vijeće Bihać je na današnjoj sjednici podržalo i Inicijativu zastupnika u Federalnom parlamentu o hitnoj izmjeni i dopuni Zakona o pripadnostima javnih prihoda u Federaciji BiH, kako bi se i na taj način financijski pomoglo Bihaću i Velikoj Kladuši koji su najviše pogođeni migrantskom krizom.