pjevačica

Pandora papiri razotkrili i brojne zvijezde iz šoubiza, među njima i Shakira

Po dokumentima koje je objavio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ) čini se da je kolumbijska pop zvijezda Shakira skrivala imovinu u offshore kompaniji na Britanskim Djevičanskim otocima

Claudia Schiffer i Shakira neka su od poznatih imena povezanih s curenjem Pandorinih dokumenata koji su otkrili da su mnogi od njih skrivali imovinu u offshore kompanijama kako bi utajili porez.

Po dokumentima koje je objavio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ) čini se da je kolumbijska pop zvijezda Shakira skrivala imovinu u offshore kompaniji na Britanskim Djevičanskim otocima. Njeni advokati pak tvrde da Shakira nikad nije skrivala povezanost s offshore firmama te da one ne nude porezne olakšice, piše Daily Mail.

Inače, Shakira se ranije ove godine već našla u problemima zbog poreza. Državno tužilaštvo u Barceloni optužilo je ljetos 44-godišnju pjevačicu za neplaćanje ukupno 14.5 miliona eura poreza u Španiji između 2012. i 2014.

Državno tužilaštvo tvrdilo je da je pjevačica živjela u Španiji više od 183 dana, svake od tri sporne godine, zbog čega smatraju da je trebala platiti porez na svoj ukupni prihod u Španiji.

Shakira pak ističe da je od 2012. do 2014. bila porezni obveznik Bahama, a ne Španije, i da je samo povremeno putovala u Španiju. Španski mediji tad su pisali da Shakiri prijeti i zatvor zbog utaje poreza.

Advokati Claudije Schiffer su nakon curenja dokumenata u kojima se našlo i ime njemačkog supermodela izjavili da njihova klijentica uredno plaća poreze u Velikoj Britaniji gdje danas živi.

Do sada najveća baza podataka sadrži skoro 12 miliona dokumenata iz 14 offshore agencija.