Regulatorna agencija za komunikacije BiH

Pitali smo RAK hoće li zabraniti rijaliti iz Srbije u BiH, evo odgovora

rijaliti

Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH postavili smo pitanja vezana za emitovanje emisija ovog tipa na području BiH

Nakon što smo pisali o posljednjim događajima rijaliti programima koji se snimaju u Srbiji, a emituju se i u BiH, pokušali smo doći do odgovora na pitanje da li će se zabraniti emitovanje takve vrste emisija na području naše zemlje.

Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH postavili smo pitanja vezana za emitovanje emisija ovog tipa na području BiH, te da li se planiraju daljnje restrikcije i njihovo eventualno ukidanje. Ovo je odgovor koji smo dobili:

“Na osnovu člana 10. Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i uslugama radija (Reality programi i pseudoreality programi), koje je Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine usvojilo na 19. sjednici održanoj 17.12.2015. godine, reality i pseduoreality programi mogu biti emitovani samo u periodu između 24:00 i 06:00 sati. Ovo ograničenje se ne primjenjuje na sadržaje koji se prikazuju uz tehničku zaštitu, kao ni na audiovizuelne medijske usluge na zahtjev.”

Bosna i Hercegovina je bila prva zemlja u našem regionu koja je uvela odredbe ograničenja prikazivanja reality programa, vodeći se činjenicom da takvi programi mogu ugroziti fizički, psihički ili moralni razvoj maloljetnika, te uznemiruju određene kategorije stanovništva”, stoji u odgovoru Sektora za odose s javnošću Regulatorne agencije za komunikacije BiH.