Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nika Antolos

Pjevačica benda “Feminem” javno progovorila o teškoj bolesti

873×400

Multipla skleroza je oboljenje mozga i kičmene moždine

Pjevačica Nika Antolos (29), nekadašnja članica ženskog benda “Feminem” koja je Hrvatsku 2010. godine predstavljala na Eurosongu, bori se s teškom bolešću, a potresne detalje dijeli na društvenim mrežama.

Ona je nakon odlaska u bolnicu, ispitivanja i dijagnosticiranja multiple skleroze, objavila videosnimak i napisala: “Punkcija obavljena, multipla sad potvrđena. Prvi put sam terapiju primila, a sada on nastupa.”

Prije dva mjeseca nije ni slutila šta je čeka. Zbog brige o djetetu povukla se iz pjevačke karijere, ali se posvetila pisanju i nada se da će jednog dana izdati knjigu.

Multipla skleroza je oboljenje mozga i kičmene moždine, najčešće je progresivna i može dovesti do visokog stepena funkcionalne onesposobljenosti. U svijetu je dijagnosticirana kod 2,5 miliona ljudi, a u Hrvatskoj je ima oko 7.000 ljudi, ali postoji tendencija rasta. Najčešće se javlja kod mlađih osoba, između 20. i 40. godine, mada rijetko može da se javi i kod djece mlađe od 10 godina i starijih od 50.

Ipak, najviše zahvata populaciju koja je radno i reproduktivno u punoj snazi, pa je izuzetno važno da se kompletna zajednica uključi u liječenje, rehabilitaciju i pomogne oboljelom u svakodnevnom životu. Pomoć društva je neophodna i zbog članova porodice jer bolest često traži njihovo potpuno angažiranje.