Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kalush Orchestra

Pobjednici Eurosonga prodali trofej, otkrili su i šta će kupiti ukrajinskim braniteljima

Kalush Orchestra ss

Nagrada “Kristalni mikrofon” je prodana na aukciji na Facebooku, sa ciljem kupnje dronova za ukrajinsku vojsku

Kalush Orchestra, ukrajinski bend koji je pobijedio na ovogodišnjem takmičenju za pjesmu Eurovizije, prodao je svoj trofej za 838.000 eura kako bi se prikupio novac za rat u Ukrajini.

Nagrada “Kristalni mikrofon” je prodana na aukciji na Facebooku, sa ciljem kupnje dronova za ukrajinsku vojsku, prenosi BBC.

Prodaja se poklopila s nastupom benda na humanitarnom koncertu na Brandenburškim vratima u Berlinu.

Cilj koncerta je bio prikupljanje novca za medicinsku skrb i potrepštine stradalima u Ukrajini.

Govoreći na koncertu, član benda Oleh Psiuk apelirao je na ljude da se ne navikavaju na rat u kojem je, prema Ujedinjenim narodima, poginuo najmanje 4.031 civil, a ranjeno njih 4.735, uz još nepoznat broj boraca.

Više od 14 miliona osoba prisiljeno je napustiti svoje domove zbog ruske agresije koja je počela 24. februara, a mnogi su gradovi pretvoreni u ruševine.

“Mislim da bi to uvijek trebalo biti na naslovnicama, dok ne dođe mir”, rekao je Psiuk.

Njihova pobjednička pjesma, Stefania, izvorno je napisana kao posveta Psiukovoj majci, no emotivni stihovi poput “uvijek ću hodati do tebe razbijenim cestama”, protumačeni kao prosvjed protiv ruske agresije.

Ukrajinski televizijski voditelj Serhij Pritula najavio je da će novac prikupljen prodajom trofeja biti upotrijebljen za kupnju tri drona PD-2 ukrajinske proizvodnje, prenosi agencija Reuters.

Dronove uvelike u borbama koriste i ukrajinske i ruske snage, kao oružje i kao izviđačke letjelice.