Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

eurosong

Oglasili se iz Azerbejdžana i Gruzije: Nismo dali 12 bodova Britancima

Narmin Salmanova ss

U svom saopćenju Javna televizija Gruzije tvrdi da je nacionalni žiri iz Gruzije takmičarima iz Ukrajine dao najveću ocjenu od 12 bodova

Gruzija i Azerbajdžan izjavili su da su pogriješili s rezultatom za Ukrajinu na Euroviziji

Tokom glasanja na Eurosongu 2022. nacionalni žiri iz Gruzije dao je Ukrajini najvišu ocjenu – 12 bodova, no prilikom objave rezultata dano je 6 bodova. O tome svjedoči ovjereni dokument koji je poslan organizatorima Eurosonga, prenosi Ukrinform.

Prema internetskoj stranici Eurosonga, najvišu ocjenu žirija iz Gruzije – 12 bodova, pripala je Velikoj Britaniji koja je u konačnici zauzela drugo mjesto. A Ukrajini – samo 6 bodova. Rezultat gruzijskih gledatelja zabilježen je kao maksimalnih – 12 bodova za Ukrajinu.

U svom saopćenju Javna televizija Gruzije tvrdi da je nacionalni žiri iz Gruzije takmičarima iz Ukrajine, grupi Kalush Orchestra, dao najveću ocjenu od 12 bodova.

Slična situacija je i u Azerbejdžanu. Kako prenosi “1news.az”, prilikom objavljivana glasova stručnog žirija, kada je na red došao Azerbajdžan, navedeno je da zbog tehničkih problema rezultate neće objaviti TV voditeljica Narmin Salmanova, već predstavnik Evropske jezične unije, uključujući i Gruziju.

U eteru je navedeno da Velika Britanija dobiva 12 bodova od Azerbejdžana, a ostali bodovi raspoređeni su na sljedeći način: Italija – 10 bodova, Švedska – 8 bodova, Portugal – 7 bodova, Ukrajina – 6 bodova, Španija – 5 bodova, Nizozemska – 4 boda, Grčka – 3 boda, Poljska – 2 boda i Francuska – 1 bod.

Odmah nakon takmičenja, uživo u programu ITV-a, raspravljajući o rezultatima – Narmin Salmanova je rekla da je bila iznenađena kada je na ekranu vidjela tablicu s rezultatima glasanja u Azerbajdžanu, jer to nije odgovaralo stvarnosti.

TV voditeljica je navela da je Azerbajdžan dao 12 bodova Ukrajini, a ne Velikoj Britaniji, precizirajući da kanal nije imao tehničkih problema s emitiranjem u Evropi.