Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

11. po redu

Počinje Street Arts Festival, Mostar postaje otvorena galerija pod nebom

220902_safmo_mark_jenkins_mostar_street_arts_festival_58752

Lokacije gdje se oslikavaju četiri murala su: Sjeverni logor, Gimnazija na Španjolskom trgu, Vukovarska i Šantićeva ulica, dok će instalacije Marka Jenkinsa biti postavljene u Titovoj ulici

U Mostaru u subotu službeno počinje 11. Street Arts Festival, festival ulične umjetnosti, a gost i najveća zvijezda ovogodišnjeg izdanja je američki umjetnik Mark Jenkins.

– Udruga „Rezon“ je službena platforma i organizator Festivala, a bavimo se unaprjeđenjem urbane kulture, suvremene i javne umjetnosti i koja za viziju ima da kroz umjetnost, inkluziju, edukaciju unaprjeđujemo društvo – kazala je na konferenciji za novinare Marina Đapić, jedna od organizatorica Street Arts Festivala.

Dodala je kako je Festival planiran godinu dana te kako je osmišljen i specifičan, off program koji za cilj ima uglavnom edukaciju i okupljanje lokalne zajednice.

Američki umjetnik Mark Jenkins

– Već sutra službeno obilježavamo otvaranje Festivala u Omladinskom kulturnom centru (OKC) „Abrašević“, a posjetitelji će moći uživati u glazbi, art marketu, dječjem kutku, performansu s grafiterima. Dan kasnije, u nedjelju se družimo u Sjevernom logoru gdje je zapravo naša grafiti zona, a gost će biti Frenki – kazala je Đapić.

U ponedjeljak, 5. septembra, program se seli u Vukovarsku ulicu gdje je planiran događaj „Kava na zidiću“, a cilj je druženje s građanima. Ovome događaju prisustvovati će predstavnici ambasada i gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

– U prostorijama udruge će se održati filmska večer, a na njoj će biti prikazan film o street artu „Sky is the limit“. Također održati će se i grafiti radionica koju vodi Benjamin Čengić, grafiti umjetnik Zijan, gdje će se mladi ljudi pobliže upoznati i educirati o grafiti umjetnosti – izjavila je Đapić.

U “Abraševiću” će se održati i koncert grupe „Nipple People“, a na sami kraj festivala planirano je druženje u prirodi kod Blagaja.

Lokacije gdje se oslikavaju četiri murala su: Sjeverni logor, Gimnazija na Španjolskom trgu, Vukovarska i Šantićeva ulica, dok će instalacije Marka Jenkinsa biti postavljene u Titovoj ulici.

– Cijeli vizual našeg programa zaokružen je prefiksom „-re“, koji naglašava da postoje svjetovi koji imaju potenciju za „regeneriranje“, pa je i naša misija da re-kreiramo, re-generiramo i re-zoniramo – istaknula je Maja Rubinić, članica udruge „Rezon“.

Navela je i kako su svi umjetnici koji dolaze u Mostar profesionalci, koji zapravo žive od svojih honorara i uspješno se bave uličnom umjetnošću.

Američkog umjetnika koji je ovogodišnja zvijezda i veliko ime festivala predstavila je Sabina Maslo.

– Mark Jenkins je jedna od najvećih zvijezda ulične umjetnosti, a ono što radi je malo drugačije od onoga što su naši građani navikli i apsolutno čekamo njihovu reakciju na to. Danas će se izvršiti postavljanje skulptura koje su svojevrsna instalacija, odgovor društvu. Markove instalacije su bizarne i potresne, upravo smo zbog toga našli jednu poveznicu s Mostarom – naglasila je Maslo.

Kako kaže ona, Jenkins se uličnom umjetnošću duže od 20 godina i ono što se veže uz njega je da izlaže i u galerijama te su njegovi radovi prepoznati od publike i od kritike, a njegove skulpture bit će poklon gradu Mostaru.

Mark Jenkins je izjavio da je nakon dolaska u Mostar izdvojio par dana kako bi istražio grad. Po njegovim riječima, prvo što je primijetio bila je zgrada Staklene banke i, kako je rekao, to mu je bilo savršeno upoznavanje s gradom.

– Drugačiji je od onoga na što sam obično navikao, a velik broj ruševina je utjecao na samu ideju. Uvijek radim skulpture u obliku svoga tijela i kad ih iznesem u prostor, one su zapravo projekcija mene samoga, to mi je zabavno raditi – objasnio je umjetnik.

Dodao je kako Mostar po uličnoj umjetnosti dosta sliči ostalim gradovima u kojima je radio.

Lijepa stvar u vezi Mostara je što imate baš tu zgradu Staklene banke gdje se ima obilje mjesta za izraziti se, a na ulicama sam vidio lijepe primjere ulične umjetnosti – ustvrdio je Jenkins.

Jedan od glavnih partnera festivala je Telemach fondacija.

– Telemach fondacija već nekoliko godina ulaže i podržava društveno odgovorne projekte i programe. Rad s lokalnim zajednicom je bit našeg poslovanja. Fokus našeg djelovanja su uvijek mladi i njihova perspektiva. Ponosni smo što smo stali rame uz rame s udrugom „Rezon“ na ovom projektu – izjavila je predsjednica fondacije Hajdi Mostić.