Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Napušta London

Poruka kraljice Elizabete: Svi kao pojedinci moramo odigrati ključnu ulogu

queen-elizabeth (1)

Britanska kraljica Elizabeta II. je zbog pandemije koronavirusa u utorak objavila da je otkazala vrtne zabave u Buckinghamskoj palači

Kraljica Elizabeta je u četvrtak poručila da će kraljevska porodica odigrati svoju ulogu u nastojanjima Ujedinjenog Kraljevstva da prevlada pandemiju koronavirusa.

“Mnogi od nas će morati naći nove načine da ostanemo u vezi i osigurati da su voljeni sigurni. Sigurna sam da smo dorasli tom izazovu”, rekla je 93-godišnja kraljica u poruci naciji.

“Možete biti sigurni da smo moja porodica i ja spremni dati svoj udio.”

Britanska kraljica Elizabeta II. je zbog pandemije koronavirusa u utorak objavila da je otkazala vrtne zabave u Buckinghamskoj palači u Londonu te da u četvrtak napušta glavni grad i odlazi u dvorac Windsor sa svojim 98-godišnjim suprugom princom Filipom.

“Njeno Veličanstvo preselit će se u četvrtak 19. marta u dvorac Windsor za uskrsne blagdane, sedam dana prije nego što je bilo planirano“, objavila je palača i objasnila da je riječ o mjerama opreza.

Kraljica će vjerovatno ondje ostati i poslije Uskrsa, poručili su iz palače.

“Dok Filip i ja danas idemo u Windsor znamo da mnogi pojedinci i porodice u Ujedinjenom Kraljevstvu, i po cijelom svijetu, ulaze u razdoblje velike zabrinutosti i nesigurnosti”, rekla je kraljica u četvrtak.

“Svima nam se savjetuje da promijenimo naše rutine i načine života za više dobro zajednica u kojima živimo, a posebno kako bi zaštitili najranjivije u njima.”

“Gajimo veliku zahvalnost za stručnost i predanost naših naučnika, medicinskih radnika, javnih i službi za vanredna stanja, no sada, više nego ikada u našoj nedavnoj istoriji, svi kao pojedinci moramo odigrati ključnu ulogu, danas i u dolazećim danima, sedmicama i mjesecima”, rekla je kraljica.