Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Povratnik” osvojio nagradu DGA, slijedi borba za Oscara

Povratnik (2015.)

Meksički režiser Alejandro Gonzalez Inarritu sinoć je osvojio glavnu nagradu Udruženja američkih režisera (DGA) za film “Povratnik” u kojem glavnu ulogu tumači Leonardo DiCaprio.

Innaritu je i prošle godine dobio isto priznanje za film “Birdman”. Ovaj 52-godišnji filmadžija je tako postao jedini režiser koji je dvije godine zaredom osvojio prestižnu nagradu Directors Guild Awards.

“Povratnik” je ovog mjeseca već osvojio tri Zlatna globusa za najbolju režiju, dramu i dramskog glumca, a sva ta priznanja ga nameću i kao glavnog favorita tri sedmice prije dodjele Oscara, najuglednijih filmskih nagrada.

Riječ je o filmu snimljenom na dalekom kanadskom sjeveru i u Patagoniji koji propovijeda o osveti trapera iz 19. vijeka kojeg tumači Leonardo DiCaprio.

Nominiran je za nagradu ovogodišnjeg Oscara u čak 12 kategorija. Gala večer i dodjela Oscara će se održati 28. februara, a režiser Inarritu se nada da će ponoviti prošlogodišnji uspjeh kada je s “Birdmanom” osvojio četiri Oscara.

Dodjelu ovogodišnjeg Oscara privlači veliku pažnju javnosti koja očekuje da poznati glumac DiCaprio konačno svoju bogatu filmsku karijeru kruniše i prvim Oscarom za najbolju glavnu ulogu.