SHOWbuzz

Reakcije

Poznati filmski kritičar Kenneth Turan razočaran što “Quo Vadis, Aida?” nije dobio Oscara

26/04/2021

Svejedno, Jasmila! 'Quo vadis, Aida' ostaje. Za istinu i pravdu. Za sva vremena. Film o strahotama mržnje, film o snazi ljubavi. Najbolji", napisala je Kosor na svom Twitter profilu

Iako bosanskohercegovački film “Quo vadis, Aida?” nije nagrađen prestižnom nagradom Oscar na sinoćnoj ceremoniji u Los Angelesu, nisu izostale čestitke, pohvale i riječi podrške redateljici Jasmili Žbanić i ekipi koja je radila na filmu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Jedan od najpoznatijih svjetskih filmskih kritičara Kenneth Turan na Twitteru je objavio kako je razočaran što film “Quo Vadis, Aida”, nije dobio zlatnog kipića.

“Znam da je bilo neizbježno, ali još uvijek se osjećam prazno što je izuzetan film ‘Quo Vadis, Aida?’ izgubio od ‘Another Round’ na dodjeli Oscara 2021. Ovo je zagonetka koju ne mogu riješiti’, naveo je Turan.

Najboljim međunarodnim filmom na 93. dodjeli priznanja Akademije filmskih umjetnosti i nauka proglašen je “Another Round” danskog režisera Thomasa Vinterberga kome je čestitala i autorica bh. kandidata za najprestižniju nagradu u filmskoj industriji.

“Čestitke Thomasu Vinterbetgu za osvajanje Oscara u kategoriji najboljeg međunarodnog igranog filma. Velika je čast biti nominiran zajedno s vrhunskim rediteljima”, napisala je Žbanić.

Povodom dodjele nagrada oglasila se i bivša premijerka Republike Hrvatske Jadranka Kosor.

“Svejedno, Jasmila! ‘Quo vadis, Aida’ ostaje. Za istinu i pravdu. Za sva vremena. Film o strahotama mržnje, film o snazi ljubavi. Najbolji”, napisala je Kosor na svom Twitter profilu.

Memorijalni centar Srebrenica uputio je zahvalnost timu na doprinosu širenju istine o genocidu.

“Desetine upita o bosanskom genocidu dobili smo upravo zahvaljujući činjenici da je ova tema došla do publike širom svijeta. Ponosni smo što je bh. premijera filma organizovana u Memorijalnom centru Srebrenica”, naveli su iz centra.

Podršku i zahvalnsot redateljici Jasmili Žbanić uputile su i Majke Srebrenice koje su na Twitter nalogu poručile:

“Za nas si osvojila i više od Oscara. Veliko hvala!”

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.