Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U krcatom “Metalcu” Robertu de Niru dodijeljeno Srce Sarajeva

de_niro_srce_sarajeva

Pred oko 3.000 posjetilaca otvorenog ljetnog kina “Metalac” u centru Sarajeva večeras je u okviru otvorenja 22. Sarajevo Film Festivala (SFF) holivudskom oskarovcu Robertu de Niru dodijeljena nagrada Počasno Srce Sarajeva, javlja Anadolu Agency (AA).

De Niru je nagradu za životno djelo za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti uručio direktor SFF-a Mirsad Purivatra. Slavnog De Nira nazvao je “filmskom ikonom i velikim umjetnikom”, nakon čega je publika aplauzom pozdravila mini video s isječcima najpoznatijih De Nirovih filmova: Kum II, Taksista, Razjareni bik, Dobri momci i Casino.

“Čuvat ću stvarno nagradu Srca Sarajeva i pamtit ću ovaj grad, jer mislim da nema grada u svijetu koji je pokazao toliku hrabrost u najtežim trenucima. Postoji jedna sličnost između SFF-a i Tribeca: oba su nastala iz borbe, napora se preživi. Zato mi je toliko zadovoljstvo da sam ovdje sa vama i hvala vam puno”, poručio je De Niro.

Jedan od ciljeva SFF-a, kako je rekao Purivatra, jeste da promoviše mlade ljude bh. glumišta. Posebno je pohvalio dosadašnji rad bh. glumice Alene Džebe koja je na večerašnjem otvorenju imala ulogu voditeljice programa.

Nakon dodijele upriličena je projekcija filma “Taxi Driver”, sa De Nirom u glavnoj ulozi, koji je u čast 40. godišnjice prikazivanja filma restauriran.

De Niro je, nakon jutrošnjeg dolaska u Sarajevo, obilazio brojne sarajevske lokacije i upoznao se sa historijom grada. Večeras je posebno pozdravio nekolicinu građana gdje je podijelio i autograme, a u razgovoru s novinarima više puta je istakao da je sretan što je došao u Sarajevo i na SFF.

Inače, Sarajevo je večerašnjim otvorenjem 22. SFF-a postalo svojevrsni centar regiona budući da je više desetina akreditovanih novinara iz regionalnih medijskih kuća pratilo večerašnji defile crvenim tepihom.

Veliku pažnju izazvalo je pojavljivanje srbijanskog glumca Nikole Đurička, biznismenke Sanele Jenkins, srbijanskog pjevača Željka Joksimović, hrvatske glumice Nataše Janjić, bh. glumca Emira Hadžihafizbegovića, američke ambasadorice u BiH Maureen Cormack te drugih poznatih ličnosti iz svijeta filma, kulture, politike, showbiza i sporta.

SFF će u narednim danima, sve do 20. augusta publici ponuditi više od 220 filmova: deset igranih, 29 dokumentarnih, 16 kratkih te dva animirana filma.

Grad je zbog Festivala posebno uređen, a objekti smješteni u starogradskom dijelu produžili su svoje radno vrijeme. Usto, noćni život u glavnom gradu BiH obogaćen je brojim muzičkim sadržajima, zabavama i koncertima.