Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijera filma Danisa Tanovića na Berlinaleu

danis tanovic1222

Film “Smrt u Sarajevu” Danisa Tanovića, koji je sniman u maju prethodne godine, svjetsku premijeru imat će unutar Takmičarskog programa Berlinskog filmskog festivala.

Film, koji su producirale sarajevska produkcijska kuća SCCA/pro.ba, sa producenticom Amrom Bakšić Čamo i Margo Cinema iz Pariza, rađen je po motivima dramskog teksta francuskog filozofa Bernarda-Henrija Levyja “Hotel Evropa”.

U glavnoj ulozi se našao francuski glumac Jacques Weber, a uz njega igra cijela plejada bh. glumaca uključujući Izudina Bajrovića, Snežanu Vidović, Vedranu Seksan, Muhameda Hadžovića, Faketu Salihbegović-Avdagić, Aleksandra Seksana, Borisa Lera, Rijada Gvozdena, Edina Avdagića, Amara Selimovića, Lunu Zimić-Mijović, Milana Pavlovića i Aliju Aljovića.

Među autorskim članovima ekipe nalaze se i direktor fotografije Erol Zubčević, kostimografkinje Ina Arnautalić i Hatidža Nuhić, scenografkinja Mirna Ler i šminkerka Lamija Hadžihasanović-Homorač.

Film “Epizoda u životu berača željeza”, s kojim je Danis Tanović učestvovao na Berlinaleu 2013. godine, tom prilikom je nagrađen sa dva Srebrna medvjeda, za najbolji film i za najboljeg glumca Nazif Mujić, te Nagradom ekumenskog žirija, saopćeno je iz Udruženja filmskih radnika BiH.