U 59. godini

Preminuo Andy Rourke, basista grupe The Smiths

Foto: Screenshot/ YouTube
Andy Rourke

Rourke je snimao sa Smithsima na pjesmama kao što su This Charming Man i There Is a Light That Never Goes Out

Muzičar Andy Rourke, basista grupe The Smiths, preminuo je u dobi od 59 godina. Tužnu vijest potvrdio je njegov kolega iz benda Johnny Marr i otkrio da je Andy bolovao od raka gušterače.

Borio se s rakom

“S velikom tugom objavljujemo da je Andy Rourke preminuo nakon duge borbe s rakom gušterače. Andyja će oni koji su ga poznavali pamtiti kao ljubaznu i prekrasnu dušu, a ljubitelji muzike kao iznimno nadarenog muzičara. Tražimo privatnost u ovo tužno vrijeme”, napisao je Johnny.

Rourke je snimao sa Smithsima na pjesmama kao što su This Charming Man i There Is a Light That Never Goes Out. Također je svirao u grupi Freebass s još dva proslavljena gitarista Peterom Hookom iz New Ordera i Manijem iz Stone Rosesa. Snimao je i sa Sinead O'Connor, Ianom Brownom i Dolores O'Riodan iz grupe Cranberries.

Odmalena pokazivao strast za muziku

Rourkeov otac bio je Irac, a majka Engleskinja. Od roditelja je dobio gitaru kada je imao sedam godina. Četiri godine poslije sprijateljio se s Johnom Maherom, koji je kasnije promijenio ime u Johnny Marr. Dijelili su isti interes za muziku.

“Andy i ja smo sve vrijeme proučavali muziku, zabavljali se i radili na tome da postanemo što bolji muzičari”, rekao je Marr jednom prilikom.

U školi su pauze za ručak provodili svirajući. Rourke je napustio školu kada je imao 15 godina. Svirao je gitaru u raznim bendovima. Rourke i Marr sprijateljili su se s Morrisseyem i osnovali The Smithse. Bend se naposljetku raspao 1987.