Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

imao 82 godine

Preminuo legendarni glumac James Caan, najpoznatiji po ulozi u Kumu

james-caan

Za ulogu u Kumu bio je na audiciji za Michaela Corleonea, koja je na kraju pripala Al Pacinu. Međutim, zapeo je za oko filmskoj ekipi i dobio ulogu Sonnyja, Michaelovog brata. Ta uloga je bila preokret u njegovoj karijeri

Glumac James Caan, poznat po ulozi Sonnyja Corleonea u Kumu, preminuo je u dobi od 82 godine.

“S velikom tugom obavještavamo vas da je Jimmy preminuo 6. jula. Porodica cijeni vašu ljubav i iskrenu sućut te vas moli da nastavite poštovati ​​njihovu privatnost u ovom teškom trenutku”, objavljeno je na Twitteru.

Caan je rođen u New Yorku u židovskoj porodici. Tata mu je bio mesar, a on nije želio slijediti njegove snove. Isprva je htio biti nogometaš, no poslije se zainteresirao za glumu. Pridružio se kazalištu Neighborhood Playhouse School of the Theatre, a prvu značajniju ulogu imao je na Broadwayu u komadu o Drugom svjetskom ratu Blood, Sweat, and Stanley Poole iz 1961. godine.

Za ulogu u Kumu bio je na audiciji za Michaela Corleonea, koja je na kraju pripala Al Pacinu. Međutim, zapeo je za oko filmskoj ekipi i dobio ulogu Sonnyja, Michaelovog brata. Ta uloga je bila preokret u njegovoj karijeri. Nakon uloge mafijaša Sonnyja, talijanska zajednica u New Yorku ga je proglasila najdražim američkim Talijanom.

Caan je za taj film dobio i svoju jedinu nominaciju za Oscara, za najboljeg sporednog glumca.

Poznat je i po ulogama koje je odbio, kao recimo u filmovima Let iznad kukavičjeg gnijezda, Apokalipsa danas i Kramer protiv Kramera. Pojavio se i u filmovima poput Honeymoon in Vegas, Bulletproof, Mickey Blue Eyes, Flesh and Bone, Things to Do in Denver When You’re Dead ili Eraser, animiranoj uspješnici Oblačno s ćuftama, božićnoj komediji Elf i mnogim drugima.

U braku je bio četiri puta – s Dee Jay Mathis, Sheilom Marie Ryan, Ingrid Hajek te Lindom Stokes. Imao je petero djece. Sin Scott slijedi njegove stope pa se tako pojavio u filmovima Gone in 60 Seconds i Ocean's Eleven te seriji Hawaii Five-O.