Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Previše im je vulgaran: Malezija zabranila “Despacito”

despacioto

Malezija je zabranila emitiranje velikog ljetnog hita “Despacito” na radiju i televiziji nakon kritika u ovoj većinski muslimanskoj zemlji kako su stihovi pjesme “previše vulgarni”.

Zabranu je na državnoj televiziji objavio ministar za komunikacije i multimedije Salleh Said Keruak, no pjesma se i dalje može emitirati na privatnim postajama i internetskim platformama.

– Ova se odluka odnosi samo na državnu radioteleviziju – kazao je ministar.

– Ostale televizijske i radio stanice vode se svojim vlastitim procjenama – dodao je.

Ženski ogranak malezijske islamističke stranke Amanah pozvao je na uvođenje zabrane popularnog hita zbog, kako ocjenjuju, “vulgarnih stihova”.

– Smatram ovo važnim pitanjem jer mladi pjevaju ovu pjesmu a da ne znaju pravo značenje riječi, navela je u saopštenju dužnosnica Amanaha, Atriza Umar.

Pjesma “Despacito”, Portorikanca Luisa Fonsija, koja je svojim ritmom osvojila svijet, postala je u srijedu najizvođenija pjesma na internetskim platformama svih vremena.

Diskografska kuća koja je pjesmu izdala, Universal Music Latin Entertainment, objavila je da je “Despacito” u originalnoj verziji kao i u remix inačicama, dostigao 4,6 milijardi pregleda na internetskim platformama, uključujući YouTube i Spotify.

“Despacito”, puna seksualnih aluzija, pojavila se u januaru, a postala još popularnija u travnju kad se u jednom remixu pojavila pop zvijezda Justin Bieber.