Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Society of the Snow

Priča koja se uistinu dogodila postala jedan najgledanijih filmova na Netflixu svih vremena

Foto: Screenshot/YouTube

U avionu je bilo 5 članova posade i 40 putnika koje su uglavnom činili članovi urugvajskog ragbijaškog tima te njihove porodice i prijatelj

Novi Netflixov triler o preživljavanju, Society of the Snow, postao je jedan od najgledanijih filmova svih vremena na toj streaming platformi, samo nekoliko dana nakon izlaska.

Film govori o avionskoj nesreći iz 1972. godine. Do nesreće je došlo kada su piloti počeli prerano spuštati avion jer su bili sigurni da su došli na odredište, iako je odredište bilo udaljeno između 60 i 70 kilometara. Piloti nisu bili svjesni da se spuštaju u srce Anda. Nakon što se avion zabio u planinu, preživjeli su se počeli boriti za opstanak.

U avionu je bilo 5 članova posade i 40 putnika koje su uglavnom činili članovi urugvajskog ragbijaškog tima te njihove porodice i prijatelji. Od njih 45, 33 je preživjelo pad aviona, ali više od pola njih je umrlo u narednim danima zbog ozljeda i hladnoće te zbog lavine koja se dogodila jednu večer. Preživjeli su se morali okrenuti kanibalizmu zbog nedostatka hrane.

Naposljetku je preživjelo samo 16 putnika koji su spašeni tek nakon što su dvojica preživjelih nakon deset dana hodanja naišla na lokalnog stanovnika. 16 preživjelih putnika je na Andama provelo ukupno 72 dana.

Prema izvještaju Digital Spyja, Society of the Snow prikupio je 12 miliona sati gledanja i 51 miliona pregleda do 14. januara. To je film svrstalo na deseto mjesto na Netflixovoj listi deset najboljih filmova svih vremena koji nisu na engleskom jeziku.

Trenutno najgledaniji Netflixov film koji nije na engleskom jeziku je Troll, sa 178 miliona sati gledanja i 103 milijuna pregleda. Neki predviđaju da će ga Society of the Snow s vremenom prestići.

Film ima sjajnih 90% na Rotten Tomatoesu, dok je na IMDb-u ocijenjen sa 7.9.