SHOWbuzz

Mark David Chapman

Progovorio ubojica Johna Lennona: Želio sam samo jedno

17/11/2018

"Prije 30 godina nisam mogao reći da osjećam sram, ali sada znam što je sram", kazao je Chapman

Mark David Chapman, ubica Johna Lennona, kojem je u augustu odbor za pomilovanja po deseti put odbio zahtjev za puštanjem na uslovnu  slobodu, rekao je da napokon osjeća sram zbog onoga što je učinio, piše The Rolling Stone.

“Prije 30 godina nisam mogao reći da osjećam sram, ali sada znam što je sram”, kazao je Chapman na saslušanju. Kako piše The Associated Press, dodao je da, kako su godine prolazile, osjećao sve više i više srama.

Iako je saslušanje pred odborom u New Yorku održano u augustu, transkript je pušten prije nekoliko dana. Odbor je odbio njegov zahtjev, uz obrazloženje da bi to ublažilo ozbiljnost njegovog zločina te bi moglo ugroziti javnost u slučaju da ga netko napadne zbog osvete.

Na saslušanju je prepričao događaje od 8. decembra 1980. kada je nabavio Lennonov autogram te ga ubio nekoliko sati poslije. Rekao je da se borio s odlukom da li da ga ubije ili ne, s obzirom da je Lennon bio ljubazan prema njemu.

“Bio sam previše zaokupljen tom idejom. Sjećam se da sam pomislio: »Hej, dobio si autogram na albumu, potpisao ti ga je, samo odi doma”. No nije bilo šanse da samo tako odem kući”, kazao je Chapman.

Ubistvo sada smatra besmislenim te ističe da je samo tražio popularnost te da nije osjećao nikakvo neprijateljstvo prema pokojnom Beatleu.

Ipak, odabrao je upotrijebiti šuplje metke koji su smrtonosniji od običnog metka. “Osigurao sam da ga metci ubiju. Odmah nakon zločina bio sam zabrinut da nije patio”, rekao je.

Chapmanu su zadnji put odbili uslovnu 2016. Tada je odbor dao slično objašnjenje, ističući da bi njegovo puštanje bilo nespojivo s dobrobiti društva te bi omalovažilo ozbiljnost zločina te da bi to bilo podrivanje poštivanja zakona.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.