SHOWbuzz

jablanica

Prošle 34 godine od nesreće u kojoj su poginuli članovi Crvene jabuke

18/09/2020

Članovi orkestra krenuli su s tri automobila i malim kamionetom s instrumentima iz Sarajeva prema Mostaru u popodnevnim satima

Prije tačno 34 godine, 18. septembra 1986. godine, članovi Crvene jabuke doživjeli su tešku saobraćajnu nesreću u Jablanici. Putovali su na koncert u Mostar.

Na mjestu je poginuo basist grupe Aljoša Buha, dok je frontmen i jedan od osnivača grupe, Dražen Ričl (zvani “Zijo” i “Para”) zadobio teške ozljede. Preminuo je u bolnici 1. oktobra iste godine.

Njihov koncert na mostarskom stadionu Kantarevac bio je dugo najavljivan, a trebao je označiti početak ambiciozne turneje mladog sastava.

“Poklonici njihovog prepoznatljivog muzičkog izraza ispunili su Kantarevac do posljednjeg mjesta. Koncert Crvene jabuke, međutim, nije održan. Niti će ijedan drugi biti održan u istom sastavu…”, prenio je Yugopapir.

Članovi orkestra krenuli su s tri automobila i malim kamionetom s instrumentima iz Sarajeva prema Mostaru u popodnevnim satima. Bas-gitarist Aljoša Buha, solist Dražen Ričl Zijo i vozač Zlatko Arslanagić sjeli su u Fiću. Iza njih su u Golfu vozili Dražen Žerić i Darko Jelčić.

Odmah iza Jablanice prema Mostaru Žerić i Jelčić, kao i predstavnici “Atlasa” iz Zenice, organizatora turneje, u “Zastavi 1500” naišli su na veću grupu ljudi okupljenih oko smrskanog Fiće. Nisu imali vremena mnogo se obazirati jer su žurili na koncert.

Nažalost, u tom Fići bili su njihovi kolege. Fićo se u oštroj krivini zanio, skrenuo na lijevu stranu i uz žestok prasak sudario s kamionom vršačke registracije.

Komentari

Autor: Index.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.