SHOWbuzz

nakon 27 godina braka

Razvodi se Bill Gates

04/05/2021

U braku su bili 27 godina

Bill i Melinda Gates se razvode.

Oboje su objavili saopćenje na Twitteru u kojemu su potvrdili da je braku došao kraj.

“Nakon puno razmišljanja i puno rada na našoj vezi, donijeli smo odluku da okončamo svoj brak”, napisali su.

“Tokom posljednjih 27 godina odgojili smo troje nevjerovatne djece i izgradili temelj koji djeluje u cijelom svijetu kako bi omogućio svim ljudima zdrav i produktivan život. I dalje dijelimo uvjerenje u tu misiju i nastavit ćemo zajednički rad u fondaciji, ali više ne vjerujemo da možemo zajedno rasti u paru u sljedećoj fazi našeg života”, stoji u objavi na Twitteru.

U braku su bili 27 godina. Upoznali su krajem 1980-ih kada se Melinda pridružila Billovoj kompaniji Microsoft, a vjenčali su se 1994. godine. U braku su dobili troje djece, a tokom braka postali su filantropi i osnovali ogromnu zakladu Bill i Melinda Gates.

Organizacija je potrošila milijarde u borbi protiv uzroka poput zaraznih bolesti i poticanja cijepljenja djece.

Gatesovi zajedno s investitorom Warrenom Buffettom stoje iza pokreta koji poziva milijardere da se obvežu da će većinu svog bogatstva dati u dobre svrhe.

Bill Gates četvrta je najbogatija osoba na svijetu, prema Forbesu. Težak je 130 milijardi dolara.

Humanitarni rad

Posljednjih godinu dana, preko svoje fondacije, bračni par Gates se uključio u borbu protiv koronavirusa. Novčano su podupirali nalazak cjepiva zalažući se za ravnopravnu distribuciju širom svijeta. Do decembra su donirali preko 1.75 milijardi dolara za borbu protiv pandemije.

U martu 2020. Gates je objavio da napušta vodstvo Microsofta kako bi se više posvetio humanitarnom radu te upozoravanju na opasnost od klimatskih promjena.

Bill i Melita Gates u humanitarnom radu djelovali su preko fondacije “Bill & Melinda Gates” osnovane 2000. godine u Seattleu. Fondacija je fokusirana na javno zdravlje, edukaciju i klimatske promjene. Godine 2019. tokom godina uložili su preko 36 milijardi dolara u rad svoje fondacije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.