Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Roman Polanski trebao bi biti izručen SAD-u

Polish director Polanski attends news conference for film “Chacun son Cinema” at 60th Cannes Film Festival

Roman Polanski trebao bi biti deportovan iz Poljske u Sjedinjene Države da odsluži kaznu za silovanje maloljetnice 1977. godine, naveo je predsjednik Stranke prava i pravde, a prenosi Guardian.

Ovo je glavna platforma kampanje Jarosława Kaczynskog prije nego što je došao na vlast prošle sedmice.

– To je otvoreni razgovor u kojem je rečeno da on ne treba da odgovara za svoja djela, jer je on ipak svjetski poznati reditelj. Mi u potpunosti odbijamo takav stav – rekao je Kaczyński.

Osamdesetdvogodišnji reditelj će izaći na sud 30. oktobra, što bi moglo dovesti do izručenja, ako je vjerovati navodima predsjednika stranke.

Njegovi odvjetnici tvrde da je pravda zadovoljena i da su lobirali dužnosnike da se bore protiv američkog pokušaja da vrate Polanskog u Sjedinjene Države kako bi bio suočen sa optužbom.

Polanski je osuđen u SAD-u za spolne odnose s 13-ogodišnjakinjom ali je prebjegao u Francusku, gdje ima državljanstvo kako bi izbjegao služenje kazne. Francuski zakon zabranjuje isporučivanje svojih državljana.

Trijumf PiS-a

Inače, poljska stranka Pravde i prava (PiS) osvojila je dovoljno mjesta na nedjeljnim parlamentarnim izborima kako bi bila u stanju da vlada sama, pokazali su konačni rezultati izbora objavljeni u utorak.

Euroskeptični opozicioni konzervativci osigurali su 37,6 posto glasova na izborima ili 235 osvojenih parlamentarnih mjesta, saopćila je poljska izborna komisija. Vladajuća Građanska platforma na drugom je mjestu s 24,1 posto glasova ili 138 mjesta u parlamentu.

PiS će imati apsolutnu većinu u parlamentu, što je najveća pobjeda jedne stranke otkako je Poljska napustila komunizam u 1989. godini, prenosi Reuters.