Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo Film Festival objavio sastav žirija takmičarskih programa

Elia Suleiman234

Sarajevo Film Festival (SFF) objavio je sastav žirija za takmičarski program za igrani film, dokumentarni i kratki film te manifestacije koja će biti održana ove godine.

Predsjednik žirija takmičarskog programa za igrani film je reditelj iz Palestine Elia Suleiman, a članovi su producentica iz Turske Zeynep Atakan, glumac iz Srbije Nikola Đuričko, kurator Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu Thomas Hailer, te grčka glumica Angeliki Papoulia.

Elia Suleiman rođen je u Nazarethu, a prve višestruko nagrađivane kratke filmove snimio je dok je živio u New Yorku (od 1981. do 1993.). Njegov dugometražni igrani prvijenac (Chronicle of a disappearance) proglašen je najboljim filmom Filmskog festivala u Veneciji 1996. Trenutno obnaša dužnost umjetničkog savjetnika Filmskog instituta u Dohi i priprema novi igrani film.

Producentica Zeynep Atakan radila je od 1986. do 1999. kao rediteljica i producentica za televiziju i u marketinškoj industriji, a 2004. je bila jedna od osnivačica reklamne produkcijske agencije, da bi pet godina kasnije počela raditi kao producentica na međunarodnim filmskim projektima. Atakan je 2007. osnovala produkcijsku kompaniju Zeyno Film, a 2010. osvojila Prix Eurimages evropsku koprodukcijsku nagradu Evropske filmske akademije i osnovala YAPIMLAB fond. Atakan je predsjednica Saveza turskih filmskih producenata EWA od 2011., a 2014. je izabrana na mjesto potpredsjednice Evropske ženske audiovizuelne mreže EWA.

Nikola Đuričko na filmu i televiziji debitirao je 1984. godine. Ostvario je uspješnu karijeru i odigrao mnoge zapažene uloge kako na filmu i televiziji, tako i u pozorištu.

Thomas Hailer radi kao savjetnik direktora Internacionalnog filmskog festivala u Berilnu za takmičarski i Berlinale Specijal program, te koordinira programsku komunikaciju između svih programa i odjela festivala. Hailer također savjetuje direktora festivala o pitanjima vezanim za umjetničko pozicioniranje i strukturalni razvoj festivala, s naglaskom na usklađivanje individualnih festivalskih programa sa potrebama Evropskog filmskog marketa.

Angeliki Papoulia je ostvarila je glavnu ulogu u filmu “Dogtooth” Yorgosa Lanthimosa, koji je na Filmskom festivalu u Kanu 2009. osvojio nagradu Un Certain Regard programa, te je nominiran za nagradu za najbolji film na stranom jeziku Američke filmske akademije 2010. godine.

Žiri takmičarskog programa za dokumentarni film čini osnivačica i direktorica festivala Cphox iz Danska Tine Fischer, reditelj i producent iz Švicarske Fernand Melgar i producent/reditelj/filmski snimatelj (Njemačka/Rumunija) Alexander Nanau.

Tine Fischer je radila za Danski filmski institut, a učestovala je u savremenoj umjetničkoj sceni u Danskoj kao partnerica u umjetničkoj galeriji “Adersen_s Contemporary” i kao kuratorica izložbi s fokusom na umjetnički utemeljene filmske prakse.

Fernand Melgar autor je eksperimentalnih filmova i revolucionarnih tv segmenata prikazivanih 1983. Melgar se 1985. godine pridružio produkcijskoj kompaniji Climage gdje je producirao više od 20 dokumentarnih filmova.

Alexander Nanau je rođen u Rumuniji, a režiju je studirao na Akademiji za film i televiziju u Berlinu (DFFB). Njegov dokumentarni film “The world according to ion B” dobitnik je međunarodne Emmy nagrade za 2010., a prikazan je na više od 70 međunarodnih filmskih festivala gdje je osvojio i brojne druge nagrade.

U žiriju takmičarskog programa za kratki film su Fatima Djoumer iz Francuske, reditelj iz Crne Gore Dušan Kasalica, te hrvatski reditelj Jure Pavlović.

Fatima Djoumer radila je za Internacionalni filmski festival u Berlinu, prije nego što je preuzela poziciju koordinatora za odnose s javnošću Evropske filmske akademije. Za šeficu Odjela za međunarodne odnose mreže nezavisnih kina Europa Cinemas imenovana je 1993. godine.

Dušan Kasalica u Cetinju radi kao saradnik u nastavi na Odjelu za filmsku i televizijsku režiju Fakulteta dramskih umjetnosti. Njegov kratki film “A matter of will” dobitnik je nagrade Srce Sarajeva za najbolji kratki film 21.SFF-a, a prikazan je i na brojnim drugim festivalima širom svijeta. Kasalica završava kratki film “Soa”.

Kratki filmovi Jure Pavlovića prikazani su na brojnim međunarodnim filmskim festivalima te osvojili i nekoliko filmskih nagrada. Za kratki film “Picnic” osvojio je 2015. nagradu za najbolji kratki film Evropske filmske akademije.