Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

javni servis najavljuje

Sarajevo film festival: Sedma i osma umjetnost zajedno u programima BHRT-a

maja danko foto

Ekipa BHRT-a će i ove godine nastojati da najvažnije segmente Festivala predstavi gledateljima kroz raznovrsne programske sadržaje

Dvadeset osmo izdanje Sarajevo Film Festivala bit će održano od 12. do 19. augusta., a BHRT je i ove godine glavni medijski partner SFF-a.

Sva festivalska dešavanja možete pratiti u programima BHT1, BH Radija1, kao i na  portalu www.bhrt.ba, te društvenim mrežama BHRT-a.

BHRT je već tradicionalno glavni medijski partner Sarajevo Film Festivala, kroz projekat “Sedma i Osma umjetnost zajedno”.

Ekipa BHRT-a će i ove godine nastojati da najvažnije segmente Festivala predstavi gledateljima kroz raznovrsne programske sadržaje.

Urednik projekta ove godine je Benjamin Butković, glavni reditelj je Vedad Hodžić, a producent projekta je Haris Tunović.

Voditelji centralnog događaja SFF-a sa crvenog tepiha ispred sarajevskog Narodnog pozorišta od 18,15 do 18,50 sati biti Maja Miralem i Danko Delibašić, a od 21 do 21,30 sati Lejla Durmo Buturović i Lejla Žunić.

Lejla Durmo i Lejla Žunić

Desk na Festivalskom trgu i za koordinaciju festivalskih događaja vodit će urednice Nihada Zečević i Olivera Dodig.

Uz voditelje sa crvenog tepiha inspicijenti ove godine su Alma Mešanović i Harisa Alagić.

Tokom trajanja festivalskih dana od 12 do 19 augusta od 10 do 11 sati, gledatelji BHT1 će svakog jutra u emisiji “Festivalsko Sarajevo” moći da prate javljanja naših reportera koji donose najnovije informacije sa festivalske pozornice.

U jutarnjem kolažu SFF-a ugostit će filmske umjetnike koji će biti u centru zbivanja ovogodišnjeg Festivala. Osim kinematografije govorit će i o turizmu, te drugim društvenim i popratnim događajima vezanim za Sarajevo Film Festival. Urednica emisije je Lejla Zvizdić, a voditelji su Jasmina Bešić, Adela Malkoč i Zvezdana Stojaković.

Redakcija dokumentarnog programa BHT1 ove godine premijerno će realizirati emisiju Doku klapa. U fokusu emisije su Takmičarski dokumentarni program, Summer Screen, BH film, a govorit ćemo i o mladim talentima na SFF, rediteljima i glumcima koji pohađaju radionice. Urednica i voditeljica emisije je Dženita Zirdum.

Iz programa koji su pripremili za ljubitelje filma izdvajamo i emisiju Festivalska pozornica koja će biti emitirana svaki dan od 17 do 18,05 sati, uz reprisze narednog dana u jutarnjem terminu od 9 do 10 sati. Uz festivalske goste iz filmske industrije, razgovaraćemo i sa ličnostima iz sfere estrade, muzike i modne industrije. Urednici emisije su Aida Fazlić i Muhamed Mizić, a voditeljica je Lejla Durmo.

U programskoj cjelini kroz emisiju “Kafa sa” urednica Mediha Adrović donosi razgovore sa učesnicima SFF-a, rediteljima, glumcima, producentima, te filmskim radnicima.

Za gledaoce ove godine su pripremili i BHT1 Exclusive koju emitiramo od 20,15 do 20,45 sati. Urednik i voditelj ovog dijela programa je Dževdet Tuzlić.

Od ove godine u program BHT1 gledajte i emisiju Pixel koja se bavi segmentima Sarajevo film festivala posvećenog mladima, a to su: Studentski filma, Talenti i Teen Arena. Urednica desetominutne emisije je Emina Daut. Emisija će biti emitirana od 18,05 do 18,15 svaki dan tokom trajanja festivala.

Hronike 28. SFF-a već tradicionalno priprema redakcija za kulturu BHT1, a bit će emitirane iza Dnevnika 3, svake večeri od 12. do 19. augusta.

Kroz informativni program BHT1, uz izvještaje reportera i javljanja uživo sa crvenog tepiha, gledatelji će moći pratiti najvažnije događaje 28. SFF-a.

Pored navedenih programskih cjelina pripremamo i Rubrike: Naša zvijezda SFF-a

A tema su mladi reditelji, glumci, filmaši koji učestvuju na festivalu svake godine. Svakog dana ugostit ćemo kroz ovu rubriku I autore filmova koje emitiramo, autore koji su protagonisti novog filma, ili nekog iz projekta „Sarajevo grad filma“, odnosno nekog drugog mladog autora, te na taj način pružiti im pažnju, potencirajući budućnost kinematografije u regiji. Tu je i rubrika Gost dana – Poznate zvijezde koje dolaze na SFF-u (muzičari, reditelji, glumci, TV zvijezde…), Film dana – bit će predstavljeni autori filmova u Takmičarskoj selekciji za igrani film. Rubrika Docucorner u kojoj će biti predstavljen takmičarski program za dokumentarni film, dokumentarne priče sa novim autorima, intervjui I dr.

Kao i do sada tu je I rubrika Lutajući reporter u kojoj ćemo govoriti slikom o zbivanjima u gradu, inserti sa Festivala, ali i drugih dešavanja u gradu. Za tu rubriku bit će angažiran Marko Jovanić. I na kraju prikazivat ćemo i rubriku Talents Sarajevo u kojoj će biti predstavljeni mladi talentirani studenti.

28. Sarajevo film festival na BH Radiju 1

Radio Bosne i Hercegovine – BH Radio 1 će i ove godine kontinuirano izvještavati o svim dešavanjima na predstojećem Sarajevo Film Festivalu.

Ekipa BHR 1 za praćenje ovogodišnjeg SFF-a nastojat će zabilježiti sva vrijedna pažnje dešavanja na festivalu, ali i snimiti razgovore sa značajnijim gostima festivala.

U periodu od 12. do 19. augusta fokus će biti na specijalnim emisijama, koje će se emitovati uživo svakodnevno i koje će biti svojevrsne festivalske hronike. Emisije će se, kao I prethodnih godina, realizovati iz Narodnog pozorišta gdje će se nalaziti naš improvizovani studio. Malobrojna ekipa nastojaće zabilježiti sva vrijedna pažnje dešavanja na festivalu, ali i snimiti razgovore sa značajnjim gostima festival koji bi se mogli emitovati i po završetku ove filmske smotre.

U periodu od 12. do 19. augusta bit će realizirana specijalna emisija, koja će biti hronika Festivala. U ovoj emisiji (u kojoj će fokus biti na takmičarskim programima) analiziirat ćemo prethodno veče festivala, ali i najaviti program za taj dan, sa adekvatnim gostima, prilozima, razgovorima

Urednice, producentice i voditeljice specijalnih emisija su: Danijela Regoje i Sanela Habeš.

BHR1 će prenositi uživo i emisiju “Kafa sa”, a tokom trajanja SFF. Svakodnevno ćemo izvještavati i za informativni program radija. Studio BH radija 1 kao i prethodnih godina bit će u Narodnom pozorištu Sarajevo, koje je i centar većine festivalskih dešavanja.

SFF od 12. do 19. augusta na portalu bhrt.ba

Kao i svake godine, festivalska dešavanja i sve programske sadržaje BHRT-a vezane za Sarajevo Film Festival možete pratiti na portalu bhrt.ba.

Tokom osam festivalskih dana, ljubiteljima sedme umjetnosti na portalu bhrt.ba bit će dostupne sve emisije posvećene SFF-u u okviru programa BHT1 i BHR1, među kojima izdvajamo festivalske hronike i ekskluzivne razgovore sa gostima 28. SFF-a, a svakog dana prenosimo i dio atmosfere sa crvenog tepiha ispred Narodnog pozorišta Sarajevo.