Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

svijeće na skenderiji

Sarajevo se oprašta od Balaševića

skenderija balasevic svijece4 (1)

Balašević, koji se oštro protivio ratnim zbivanjima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, koncert u Sarajevu održao je 1998. godine

U znak sjećanja na čuvenog kantautora iz Novog Sada Đorđa Balaševića, koji je preminuo u petak, osvijetljena je sarajevska Vijećnica, a na platou ispred Kulturno-sportskog centra Skenderija građani su zapalili svijeće, javlja Anadolu Agency (AA).

Okupljanje pred Skenderijom imalo je i simboličku težinu, jer je veliki Balaš tu održao svoj posljednji koncert u Sarajevu, 2018. godine.

Pored svijeća, neki sugrađani donijeli su i plišane bijele zečeve koji su postali simbol Balaševićevih koncerata i pjesme “Neki novi klinci”.

Također, Sarajlije i Sarajke oprostile su se od popularnog Đoleta i puštanjem njegovih pjesama.

Sa zvučnika Doma mladih čule su se neke od najljepših Balaševićevih balada, koje će vječno svjedočiti o jednom čudnovatom talentu i nevjerovatno srčanom čovjeku koji je širio ljubav i borio se za neki bolji svijet.

Balašević je preminuo u petak u 67. godini u Kliničkom centru Vojvodine (KCV), gdje se liječio od COVID-19.

Jučer su se od njega oprostili njegovi fanovi u Novom Sadu, koji su ispred njegove kuće u Ulici Jovana Cvijića u Novom Sadu zapalili svijeće.

Na centralnom trgu okupilo se nekoliko stotina ljudi.

Karijeru je počeo 1977. godine u pop-rock bendu “Žetva”, a razvila se velikim Balaševićevim projektom kroz grupu ”Rani Mraz“. Ipak, kasnije se odlučio na solo karijeru, a na prvom albumu našla se pjesma koja će biti hit ”Boža zvani pub”. Njegovi naredni albumi donosili su nove hitove.

Balašević, koji se oštro protivio ratnim zbivanjima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, koncert u Sarajevu održao je 1998. godine. Balašević je nakon ovog koncerta proglašen ambasadorom dobre volje Ujedinjenih nacija.

Njegove pjesme voljeli su ljudi različitih generacija.