Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tragedija na setu

Šerif potvrdio da je metak kojeg je Baldwin ispalio bio stvarna municija

baldwin snimanje tragedija

Šerif Mendoza je rekao da je istraga još uvijek u toku i da još trebaju sprovesti brojne intervjue. Dodao je da su u ovoj fazi, neki elementi jasni

Vlasti su pronašle stvarni metak koji je ispaljen iz oružja kojeg je koristio glumac Alec Baldwin, rekao je šef okruga Santa Fe Adan Mendoza u srijedu. U nesretnom slučaju koji se dogodio 22. oktobra tokom snimanja western filma “Rust” u Novom Meksiku ubijena je direktorica fotografije Halyna Hutchins, a režiser Joel Souza je ranjen, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Mendoza i okružna tužiteljica Mary Carmak-Altwies održali su konferenciju šest dana nakon što je Baldwin slučajno upucao i ubio Hutchins. Niko nije optužen, a Mendoza je rekao da je prerano razgovarati o optužbama ali je dodao da će ukoliko bude opravdano, one će biti podignute.

Šerif Mendoza je rekao da je istraga još uvijek u toku i da još trebaju sprovesti brojne intervjue. Dodao je da su u ovoj fazi, neki elementi jasni.

“Mislim da su činjenice jasne – gospodinu Baldwinu je dato oružje. Oružje je funkcionalno i ispalilo je stvarnu municiju i ubijena je gospođa Hutchins, a gospodin Souza je ranjen”, rekao je Mendoza.

Rekao je također da su još uvijek traže odgovore o sumnjivom prisustvu druge stvarne municije na setu. “Sada ćemo da utvrdimo kako je dospjela tamo i zašto je bila tamo, jer nije trebala biti tamo.”

Šerif je također rekao da vlasti imaju u svom posjedu vatreno oružje korišteno u pucnjavi. Moguća dodatna municija je pronađena na setu gdje je sniman film.

Pucnjava je izazvala šok u Hollywoodu te dovela do debate o sigurnosnim protokolima na filmu i televiziji, uključujući i to da li bi određene vrste oružja koje se koriste kao rekviziti trebale biti zabranjene.

Vlasti su u sudskim podnescima navele da je Baldwinu koji je mislio da je “sigurno” oružje dao pomoćnik režisera David Halls koji je pištolj uzeo sa kolica koje je koristila Hannah Gutierrez, zaposlena da nadgleda oružje.

Umjesto toga, pištolj je sadržavao ono što je policija nazvala “živim mecima”. Hitac je pogodio Hutchinsovu u grudi a režisera Joela Souzu koji je stajao iza nje, u rame. Hutchins je helikopterom prevezena u bolnicu u Novom Meksiku, gdje je proglašena mrtvom. Souza je tretiran u bolnici te pušten.

Prema izjavi koju je objavio šerifov odjel u nedelju Baldwin je pištolj povlačio preko tijela te ga tokom vježbe uperio prema kameri kada je oružje opalilo.

Šezdesettrogodišnji glumac koji je događaj nazvao “tragičnom nesrećom” te sarađuje sa policijom, bio jedan od producenata ali i glumaca u filmu “Rust” čije je snimanje sada zaustavljeno.