Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjećate li se dječaka iz filma “Život je lijep”? Evo kako izgleda danas

djecak

Prije 18 godina u kinima je prvi put prikazan film “Život je lijep”, remek djelo Roberta Benignija.

Mnogima je u sjećanju ostao njegov filmski sin, dječak kojeg otac štiti od rata i logora, pretvarajući se da je sve samo igra. Mali Giosuè je u međuvremenu odrastao.

Film je osvojio tri Oscara i nagradu BAFTA, a u prvom planu je opravdano bio glavni glumac i redatelj Roberto Benigni, dok su ime glumca koji je odglumio njegovog sina tek rijetki upamtili. On je Giorgio Cantarini, a u vrijeme snimanja filma “Život je lijep”, roditelji su mu se razveli. Ostao je s ocem u Italiji, a majka mu se preselila u Los Angeles. Tokom ljeta odlazio joj je u posjetu.

Nakon uspjeha ovog filma, pojavio se i u “Gladijatoru” Ridleya Scotta u kojem je glumio Maksimusova sina. Potom je odigrao uloge u manje poznatim talijanskim filmovima, a i dalje želi ostati u filmskom svijetu.

Snimanja se i danas sjeća. Kad bi primijetio da je tužan, Benigni bi mu odmah prilazio.

“Giorgio, je li ti neko antipatičan? Otjerat ćemo ga”, govorio bi mu i glumio da tjera osobu koja se nije svidjela dječaku.

“U sceni u kojoj sam jeo s njemačkom djecom zaista sam jeo štrudlu koja je bila grozna. Svi su se zabrinuli i rekli mi da je stavim u usta, a onda kad čujem stop ispljunem. Ali ne prije toga”, prisjeća se.

Nekoliko sati prije početka dodjele Oscara mu se prispavalo pa ga je mama odvela nazad u hotel. Nakon uspjeha filma, tvrdi da mu se malo toga promijenilo u životu. Roditelji su se trudili da živi normalno i nastojali su ga zaštititi.

Dodao je da mu je najgore živjeti sa sjenom Giosuèa.

“Svi očekuju nešto od mene, a ja se bojim da ću ih razočarati. Još se nisam oslobodio njegove magije. Pokušavam postati glumac Giorgio Cantarini, ali to nije lako”, dodaje.

Od filma se nije obogatio, a volio bi postati poput Benignija te jednog dana pisati, režirati i glumiti. Volio bi snimiti još jedan film s njim, ali kad bude zreliji i bolji glumac.