Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

godina prođe, dan nikad

Šta je Žarko Laušević napisao o noći koja mu je promijenila život: Nisam imao izbora

Žarko Laušević
FOTO: Screenshot
Žarko Laušević

Podsjećamo, Žarko Laušević preminuo je u dobi od 63 godine nakon kratke i teške bolesti

Kobna noć koja je obilježila život Žarka Lauševića dogodila se u julu 1993. godine u jednom podgoričkom kafiću kad se glumac našao u situaciji u kojoj je u samoodbrani pucao iz pištolja.

Dva mladića su smrtno stradala, a jedan je bio ranjen. O toj noći Laušević je detaljnije progovorio u svojoj knjizi “Godina prođe, dan nikad” koja je objavljena 2011. godine.

“Te večeri odlučili smo da, prije nego što odemo na spavanje u sestrin stan, nešto pojedemo i popijemo pivo. Svratili smo u kafić gdje sam, kada smo naručili jedno, pitao konobaricu: ‘Kakva je ovo galama?’ Čula se neka buka. Mladić koji je sjedio na zidiću kafića upitao je: ‘Što je bilo, momak?’ Rekao sam da je sve u redu. Ovakav dijalog ponovio se drugi put, pa treći put. Nisam učinio ništa što je moglo isprovocirati svađu. Prišao je još jedan momak i bio sam udaren. Guran, vučen, udaren…

Izgubio sam svijest. Sve se, procjenjujem, dogodilo za najviše pola minute. Sjećam se samo dijelova događaja jer mi je u glavi bilo sve pomiješano. Osjećao sam da mi se torba koju sam u posljednje vrijeme uvijek nosio preko ramena i u kojoj mi je bio pištolj – otima. Uspio sam izvući oružje, ali napad nije prestao. Pucao sam ne znam koliko puta. Užasno me bilo strah”, napisao je Laušević, prenosi Blic.rs.

“Nikad sebi to neću oprostiti”

“Zatim sam vidio da moj brat leži dva metra od mene i iznad njega onaj drugi momak koji ga bez prestanka udara nečim u glavu. Imao sam dojam da mu uzima život i pucao sam bez razmišljanja. Ubio sam dva momka koja su tek zakoračila u život. Pucao sam. Nisam imao izbora. Nisam imao ništa drugo. Nikad sebi to neću oprostiti”, napisao je Laušević.

Laušević je naposljetku osuđen na 13 godina zatvora, a 1998. kazna mu je smanjena na četiri godine. Pušten je nakon što je odslužio četiri i po godine kazne. Nakon toga, od 1999. godine, boravio je u Sjedinjenim Američkim Državama.

Podsjećamo, Žarko Laušević preminuo je u dobi od 63 godine nakon kratke i teške bolesti.