Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Velika britanija

Šta nakon smrti princa Philipa: Monarhija pokreće plan “Operation Forth Bridge”

20210409_2_47741255_64097181_Web

Kraljičino službeno razdoblje žalosti trajat će vjerovatno osam dana, a za to vrijeme će svi državni poslovi biti zaustavljeni

Britanski princ Philip preminuo je danas u 99. godini u zamku Windsor, saopštila je Buckinghamska palata.

“Sa velikom tugom je njeno visočanstvo kraljica saopštila da je preminuo njen voljeni suprug”, naveli su iz palate na Twitteru.

Sada se može očekivati ovakav razvoj događaja.

Kao i za kraljicu Elizabetu, postoji plan. Poznat je pod imenom Operation Forth Bridge, a u njemu se detaljno iznosi redoslijed događaja.

Forth Bridge ime je mosta koji povezuje Edinburg s Perthom. Otvoren je 1964.

Velika Britanija će odmah ući u razdoblje nacionalne žalosti, u kojem će se, između ostalog, sve zastave spustiti na pola koplja, a voditelji na televiziji morat će nositi crno. Zastupnici u parlamentu nosit će crne trake na rukavima.

Kraljičino službeno razdoblje žalosti trajat će vjerovatno osam dana, a za to vrijeme će svi državni poslovi biti zaustavljeni.

Postoji mogućnost da se to razdoblje produži na 30 dana, a nakon toga se očekuje da se kraljica vrati svojim regularnim dužnostima. Kruže informacije da princ Philip nije htio veliki pogreb, nego jednostavan.

Pogreb će se vjerojatno održati u kapeli St. George u dvorcu Windsor. Bit će pokopan u vrtovima Frogmore, a javnosti neće biti dopušteno vidjeti tijelo.

Princ Charles prvi je u redu za prijestolje, a slijedi ga princ William, a potom i njegovo troje djece George, Charlotte i Louis, prenosi Index.