Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zlatni medvjed

Steven Spielberg nagrađen za životno djelo

steven-spielberg

Poznat po svojim popularnim, pristupačnim i uvjerljivim filmovima, Spielberg je uputio savjet potencijalnim filmskim stvaraocima da uvijek počnu od priče

Proslavljenom američkom filmskom reditelju Stevenu Spielbergu uručena je nagrada za životno djelo na 73. Berlinskom filmskom festivalu.

Primajući Počasnog zlatnog medvjeda za životno djelo Spielberg je rekao da ga i danas, u 76. godini života uzbuđuju planovi za snimanje novih filmova, prenosi Reuters.

Ovaj svjetski priznati reditelj, poznat po najomiljenijim blokbasterima u historiji kinematografije kao što su Ajkula i E.T. nedavno je završio, jedan za drugim dva filma – poluautobiografski “Fabelmansovi” i “Priča sa zapadne strane”, rimejk klasičnog holivudskog klasika, ljubavno-dramskog mjuzikla iz 1961. godine koji je režirao tandem Robert Vajz i Džerom Robins po originalnom brodvejskom mjuziklu iz 1957. godine.

Govoreći o poluautobiografskom ostvarenju “Fibelmansovi”, Spielberg je rekao da ga je majka uvijek podsticala da snimi film o svom djetinjstvu.

“Moja mama je govorila: Dala sam ti toliko dobrog materijala, kada ćeš ga iskoristiti?”, rekao je Spielberg.

Poznat po svojim popularnim, pristupačnim i uvjerljivim filmovima, Spielberg je uputio savjet potencijalnim filmskim stvaraocima da uvijek počnu od priče.

“Ako želite da budete filmski režiser, prije svega pišite. Priča će učiniti da publika obrati pažnju na vas, a ne snimci”, poručio je američki reditelj.

Spielberg je podijelio sa auditorijumom da završava rad na scenariju pod naslovom “Napoleon” koji je njegov prijatelj, čuveni američki reditelj Stenli Kjubrik ostavio nedovršenim poslije smrti 1999. godine.