Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rita Wilson

Supruga Toma Hanksa o lijeku protiv koronavirusa: Nuspojave su kritične

tom-hanks-rita-wilson

Wilson i Hanks bili su među prvim holivudskim zvijezdama koje su objavile da su pozitivne na koronavirus

Rita Wilson, američka glumica i supruga slavnog oskarovca Toma Hanksa, ovoga se utorka putem videopoziva uključila u emisiju ‘CBS This Morning’ voditeljice Gayle King u kojoj je prenijela vlastito iskustvo s klorokinom – kontroverznim lijekom koji se inače koristi u borbi protiv malarije, a za kojeg brojni tvrde da pomaže u borbi protiv vladajućeg koronavirusa.

Slavna 63- godišnja glumica u direktnom televizijskom javljanju otkrila je kako je njoj i suprugu ponuđen navedeni lijek prošloga mjeseca tokom boravka u Australiji, kada su oboje testirani pozitivnim na koronavirus.

Liječenje koronavirusa lijekom namijenjenim borbi protiv malarije možda je i pomoglo u njihovu ozdravljenju ali, kako sama tvrdi, dao joj je i ‘esktremne nuspojave’.

Nakon klorokina, Wilson je osjećala mučninu, doživjela je vrtoglavicu i opću slabost u mišićima. ‘Svi moramo biti vrlo obzirni prema ovom lijeku jer u ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću tvrditi koliko je zapravo djelotvoran u borbi protiv koronavirusa’, tvrdi glumica.

Uprkos hiljadama ozbiljno oboljelih od koronavirusa, koji su liječeni novijom verzijom lijeka nazvanim hidroksiklorokin, savezne agencije koje ga skladište i pojedinci koji tvrde da je lijek spasio brojne, još uvijek je potrebno provesti značajan broj testiranja prije nego što ga se uistinu može smatrati sigurnim rješenjem.

Wilson i Hanks bili su među prvim holivudskim zvijezdama koje su objavile da su pozitivne na koronavirus, a nakon oporavka i mjesec dana provedenih u Australiji, par se nedavno vratio u SAD, a nedugo zatim svoju krv odlučili su donirati za daljnja istraživanja, u nadi da će njihova antitijela biti upotrebljena za razvoj cjepiva.