SHOWbuzz

nova generacija filmaša

Talents Sarajevo 2020 dočekuje 62 učesnika u online izdanju

27/07/2020

U skladu sa stavom Sarajevo Film Festivala da se u cilju prevencije pandemije održi u prilagođenom formatu, ovogodišnji Talents Sarajevo neće se održati na festivalskim lokacijama u Sarajevu, nego isključivo online

Sarajevo Talents i svojim četrnaestim izdanjem potvrđuje darovitost i entuzijazam novih generacija filmaša jugoistočne Evrope i južnog Kavkaza. Za ovogodišnji program, koji će se od 14. do 18. augusta održati pod naslovom “New Beginnings”, odabrane su 62 kandidatkinje i kandidata.

Učesnici ove godine dolaze iz: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Gruzije, Hrvatske, Kipra, Mađarske, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Srbije, Slovenije i Turske.

U skladu sa stavom Sarajevo Film Festivala da se u cilju prevencije pandemije održi u prilagođenom formatu, ovogodišnji Talents Sarajevo neće se održati na festivalskim lokacijama u Sarajevu, nego isključivo online.

Mogućnost da će novo izdanje Talents Sarajevo biti prilagođeno situaciji uzrokovanoj korona virusom najavljena je još u aprilu, u pozivu za prijave za ovogodišnji program.

Ipak, to nije pokolebalo 305 reditelja, scenarista, producenata, glumaca, snimatelja, montažera i filmskih kritičara da se prijave za “New Beginnings”, koji je i najavljen kao forum za istraživanje cijelog niza neposrednih efekata pandemije na film kao umjetnost i industriju, saopćeno je iz Direkcije Sarajevo Film Festivala.

U programu Talents Sarajevo ove godine će učestvovati kandidati iz 14 od ukupno 19 zemalja jugoistočne Evrope i južnog Kavkaza. Najviše njih dolazi iz Grčke (16), Rumunije (10) i Hrvatske (8) – nešto više od trećine ukupnog broja kandidata.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.