Tarik i Lejla optužili spremačicu za krađu “tešku” skoro 40.000 KM

lejla

Kad su supružnici Tarik i Lejla Filipović krajem 2010. godine angažirali Anicu J. (50) da im za 40 kuna po satu čisti kuću, nisu ni slutili da će nakon tri godine, i to na Tarikov rođendan, otkriti da ih je spremačica pokrala. Tužitelji su protiv Anice J., inače tekstilne tehničarke po struci, podignuli optužnicu jer je iz doma supružnika Filipović u zagrebačkoj Kustošiji ukrala zlatni nakit i novac ukupne vrijednosti 150.000 kuna (nešto više od 38 hiljada KM).

O priznanju krađe potpisala je i potvrdu kod javnog bilježnika uz obećanje da će u roku od godine dana glumcu i njegovoj supruzi vratiti novac. Ali, umjesto održanog obećanja, Anici J. će uskoro početi suđenje na Općinskom sudu u Zagrebu. Državno odvjetništvo za nju traži godinu dana zatvora, piše Jutarnji list.

– Anica je kod nas počela čistiti na preporuku krajem 2010., prosječno dvaput sedmično. Nakit smo držali u garderobi u spavaćoj sobi. Punica Fehima došla nam je u posjet. Na moj rođendan primijetila je Anicu da se čudno ponaša dok izlazi iz gostinjske sobe u kojoj je Fehima bila smještena. Otišla je provjeriti novčanik, falilo joj je 100 kanadskih dolara i zlatni prsten. Anica je priznala krađu.

Pravdala se da joj je muž zapao u probleme, da mu kamatari prijete i da je nakit prodala. Kod javnog bilježnika potpisala je potvrdu i obvezala se nadoknaditi štetu. Htjeli smo to riješiti mirnim putem, no do danas ništa nije vratila niti je pokazala namjeru da vrati makar dio – pojadao se istražiteljima pokradeni glumac.

Anica J. tvrdi suprotno.

– O svom odnosu s Tarikom ne želim govoriti jer je to nešto privatno, osobno i intimno. Shvatite me kao ženu. Te 2010. sam počela raditi za njih dvaput sedmično po 6-7 sati. Dali su mi ključ. Često sam bila sama u stanu. A 11. marta 2013. našla sam se u situaciji da sam kod sebe imala te neke predmete s kojima sam otišla u Dubravu. Dva dana kasnije Tarik me s Lejlom pozvao na kafu.

Rekao mi je da zna da sam pogriješila. Optužio me pred Lejlom koja je samo šutjela. Potpisala sam 25. marta te godine potvrdu kod bilježnika o povratu novca, ali nisam čitala što potpisujem.

Kako su se ti predmeti (veliki i mali dukat, prsten i lančić) našli u mojoj torbi toga dana, treba pitati Tarika. O Fehiminim stvarima ništa ne znam – uvjeravala je neuspješno tužitelje optužena Anica J., koja je ukradene stvari navodno prodala u Dubravi za 10.000 kuna (oko 2.500 KM)

Anica J. je Filipovićima, prema optužnici, ukrala pet zlatnih dukata, tri burme, tri zlatne ogrlice te jednu s biserima, osam dječjih zlatnih narukvica i šest naušnica, prsten s briljantom od 5.000 eura, 100 dolara i druge predmete.