Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brenton Tarrant

Terorista s Novog Zelanda prije pokolja spomenuo je ovog čovjeka, ubrzo je dobio i odgovor

pewdiepie_tarrant

YouTuber je brzo reagovao kad je saznao da je njegovo ime na taj način povezano s pokoljem

Napadač na džamije u gradu Christchurchu na Novom Zelandu, koji je ubio najmanje 49 ljudi, a više od 20 ih je ranio, uživo je prenosio svoj pokolj na internetu, a gledatelji su ga mogli čuti kako im prije ulaska u džamiju poručuje da počnu pratiti jednog od najpoznatijih YouTubera današnjice PewDiePieja.

Nakon što je spomenuo PewDiePieja, ušao je u džamiju i počeo pucati.

YouTuber je brzo reagovao kad je saznao da je njegovo ime na taj način povezano s pokoljem.

“Upravo sam čuo užasne izvještaje iz Christchurcha na Novom Zelandu. Zgrožen sam time što je ta osoba izgovorila moje ime. Moje srce i misli su uz žrtve, njihove porodice i sve koje je pogodila ova tragedija”, napisao je na Twitteru.

PewDiePie je Šveđanin, a pravo ime mu je Felix Kjellberg. 2009. je pokrenuo svoj kanal na YouTubeu, a ono što čime se bavi je (uglavnom) igranje video-igrica i objavljivanje svojevrsnih recenzija. 2013. je njegov kanal bio najgledaniji na YouTubeu, a 2014. godine ostvario je rekordnu zaradu od sedam miliona dolara. Prošle godine zaradio je 15 miliona dolara.

Trenutno između njega i kanala T-Series vlada borba oko toga koji će biti onaj s najviše pretplatnika. T-Series trenutno ima 89,433,860 pretplatnika, dok Kjellberg vodi sa 89,439,205.

Prije nego što je postao YouTube zvijezda, prodavao je hot-dog nakon što se ispisao s faksa.

Razlog zbog kojeg ga je ubica spomenuo mogle bi biti PewDiePiejeve rasističke šale te otvoreno promovisanje neonacističkog kanala na YouTubeu u jednom od videa koje je objavio. Kasnije je ipak rekao da je napravio “greškicu” kad je reklamirao taj kanal.

2017. godine Kjellberg je objavio snimku dvojice muškaraca koji poziraju s kartonom na kojem je ispisana antisemitska poruka. BBC je izvijestio da je snimku našao na stranici za crowdfunding, a nakon objave Disneyev Maker Studios otkazao mu je suradnju.