The Guardian Tanovićev film uvrstio u top 10 na Berlinaleu

danis tanovic1222

Prestižni britanski medij The Guardian uvrstio je film “Smrt u Sarajevu” među 10 ostvarenja koja morate pogledati na narednom filmskom festivalu u Berlinu.

Ovaj film nalazi se u takmičarskoj konkurenciji jednog od najprestižnijih svjetskih festivala.

Naime, političko-satirični film bh. Oskarovca prati priču važnih političkih diplomata koji dolaze u Sarajevo na godišnjicu obilježavanja atentata na nadvojvodu Franza Ferdinanda.

Neplaćeno osoblje hotela Evropa koristi priliku da od kompletnog događaja naprave anarhiju.

Oskarovac Tanović je za ovaj film, ukupno 11 u karijeri odabrao fantastičnu glumačku postavu koju je najlakše opisati kao “spoj iskustva i mladosti”.

Snežana Marković, Izudin Bajrović, Vedrana Seksa, Muhamed Hadžović, Boris Ler, Aleksandar Seksan, Edin Avdagić Koja, Ermin Sijamija, Luna Zimić Mijović, Rijad Gvozden samo su neka od imena koja su iznijela uloge u filmu koji ima realne šanse za Zlatnog medvjeda.

Pored “Smrt u Sarajevu”, The Guardian je iz niza ostvarenja koja će biti prikazana na 66. Berlinaleu uvrstio i “The Commune”, “Things to Come”, “War on Everyone”, “Shepherds and Butchers”, “A Quiet Passion”, “Alone in Berlin”, “Genius”, “The Patriarch” i “Zero Days”.