objavljen trailer

“The Two Popes”: Jedan od najdramatičnijih prenosa moći u posljednjih 2.000 godina

New Project (5)

Film prikazuje današnjeg papu Franju (Jonathan Pryce) koji 2012. godine, frustriran smjerom u kojem se Crkva kreće, traži dozvolu za penziju od tadašnjeg pape Benedikta

Prije nekoliko dana objavljen je trailer za film “The Two Popes”, odnosno “Dvojica papa”, s Anthonyjem Hopkinsom i Jonathanom Pryceom u glavnim ulogama.

Film je režirao oskarovac Fernando Meirelles, a priča, kako opisuju autori, prati jedan od najdramatičnijih prenosa moći u posljednjih 2.000 godina.

Film prikazuje današnjeg papu Franju (Jonathan Pryce) koji 2012. godine, frustriran smjerom u kojem se Crkva kreće, traži dozvolu za penziju od tadašnjeg pape Benedikta.

No, umjesto toga papa Benedikt, suočen sa skandalom, poziva svog najoštrijeg kritičara i budućeg nasljednika u Rim kako bi mu otkrio tajnu koja bi mogla poljuljati temelje Katoličke crkve. Iza vatikanskih zidina tako počinje borba između tradicije i napretka, krivice i opraštanja, dok se ova dva različita čovjeka suočavaju s vlastitom prošlošću kako bi pronašli zajednički jezik i budućnost za vjernike.

Film je premijerno prikazan 31. avgusta na Telluride Film Festivalu u Torontu, a u odabrana kina u Velikoj Britaniji i SAD-u trebao bi stići krajem novembra. Premijera na Netflixu najavljena je za 20. decembar.