Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
SHOWbuzz

Tragična sudbina Davora Dujmovića bila bi najtužniji film na svijetu

31/05/2018

Davora Dujmovića najviše pamtimo po ulozi Perhana u filmu “Dom za vješanje”, ali i po ulogama u “Top listi nadrealista”.

Davor je rođen u Sarajevu i zauvijek mu je ostao nadimak Perhan. Ulogu po kojoj je ostao prepoznatljiv je dobio sasvim slučajno.

Dok je išao u drugi razred niže muzičke škole, imao je običaj da poslije nastave svrati kod svog oca koji je tada radio  na pijaci Markale.

– Bili smo siromašni, nisam imao instrument, ali je moja mama poznavala čistačicu u školi koja mi je noću otključavala učionicu i ja sam tu vježbao – pričao je Davor.

U obližnji restoran, gdje je svratio na sok, su došli i Emir Kusturica i njegov asistent. Asistent je pitao Davorovog oca da li može da učestvuje u audiciji za  film “Otac na službenom putu”, a on je pristao i poslije toga je krenulo probno snimanje, gdje se pokazalo da je savršen za ulogu.

Poslije filma “Otac na službenom putu” odlučio je da upiše filmsku akademiju. Nije mu uspjelo i poslije toga nije više ni pokušavao.

Sa nepunih 18 godina Davor je postao glavni glumac u sljedećem filmu Emira Kusturice “Dom za vješanje”, poslije kojeg je proglašen za jednog od pet najboljih glumaca u Evropi.

Poredili su ga sa Dustinom Hoffmanom, ali se početkom 90-ih “navukao” na drogu. Nekoliko puta je pokušao da se liječi, ali bezuspješno.

davor-dujmovic_132441

U tom periodu je izjavio: “Ono što donosi heroin ne bih poželio ni najgorem neprijatelju. U početku je bilo “ja sam mal’ pa sam radoznal”, ali radoznalost se u ovom slučaju plaća ovisnošću.”

Rat je Davora zatekao u Sarajevu odakle odlazi u Beograd. Tamo je snimio još nekoliko filmova, od kojih je najpoznatiji “Underground”.

Poslije završetka rata Davor je otišao u Banju Luku, gdje je osnovao fond za kulturu Republike Srpske, koji kasnije dobija naziv Davor Dujmović.

Poslije Banje Luke je prešao u Sloveniju i to kod djevojke sa kojom je živio posljednjih mjeseci svog života. Slobodno vrijeme je provodio u prirodi sa konjima, borio se se s jakom depresijom i alkoholom.

31. maja 1999. godine izvršio samoubistvo vješanjem u Novom Mestu. Imao je 30 godina.

Volio je Stonse, Stinga i Boba Marleya.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.