Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U filmu o Amy greškom korišteni kadrovi s koncerta Jelene Karleuše

karelusa amy

U dokumentarnom filmu o Amy Winehouse “Amy – The Girl Behind The Name”, koji je u kinima zaradio 22 miliona dolara, skandaloznim propustom producenata, iskorišteni su kadrovi sa koncerta srbijanske pjevačice Jelena Karleuša održanog 15. juna 2013. na beogradskom Ušću, piše Telegraf!

Ključni momenat filma je, naravno, posljednji koncert Amy, koji je ona održala 18. juna 2011. na Kalemegdanu, u Beogradu… Poređenjem kadrova iz ostvarenja “Amy – The Girl Behind The Name” i scena sa Karleušinog koncerta na Ušću, lako je doći do zaključka da je snimak sa Karleušinog nastupa iskorišten u filmu o Amy!

Uostalom, pogledajte prvo printskrin iz filma “Amy”, na kojem, da stvari budu još gore, stoji potpis: Kalemegdanska tvrđava!

koncert amy

A, zapravo se radi o kadru sa koncerta Karleuše na Ušću!

koncert amy1

Također, najveći dokaz da su ovi kadrovi uzeti sa Karleušinog koncerta je specifičan oblik fan-pita kakav je samo ona imala, kao i raspored centralnog, i video bimova sa obje strane bine…

Nameće se pitanje kako su producenti ovog filma sebi smjeli da dozvole da naprave ovakav propust, namjeran ili slučajan, nije ni važno. Jer, ovde se radi o frapantnom kršenju autorskih prava za koja se u svjetu obično isplaćuju milionske odštete.

Film o pokojnoj britanskoj pjevačici je režirao Asif Kapadija, a jedan od producenata je “Universal Music”. Ovaj dokumentarac je prikazan na najvećim svjetskim filmskim festivalima, osvojio je čak 19 nagrada, uključujući tu i priznanje za najbolji evropski dokumentarni film u 2015.

Kako saznaje Telegraf, uskoro će početi pregovori Karleušinih advokata i producenata dokumentarca o Amy, i tek nakon toga će se znati kakav će epilog imati ovaj slučaj…