Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Prvi kadar"

U šest kategorija takmiči se 35 dokumentarnih i kratkih filmova

prvi kadar

Ove godine Festival se održava u skraćenom izdanju, ali je zadržao sve festivalske segmente

Na 16. Međunarodnom filmskom festivalu ‘Prvi kadar’ do 23. decembra u Istočnom Sarajevu i Zvorniku bit će prikazano 35 dokumentarnih i kratkih filmova u šest takmičarskih kategorija, a zvanično otvaranje najavljeno je za večeras u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

Kako su najavili organizatori, radi se o takmičarskim kategorijama ‘U fokusu’, ‘Ex Yu u fokusu’, ‘TV u fokusu’, koje su svrstali u kreativnu obradu stvarnosti i kategorije Kratke priče, ključ za film i Novi pogledi, svrstani u istraživanje i podučavanje.

Moto 16. Međunarodnog filmskog festivala Prvi kadar, “Važno je biti prvi”, „pokreće sve u želji za uspjehom i trajanjem od trenutka nastanka filmskog dokumentarističkog stvaralaštva, od braće Limijer do danas“.

Kako naglašavaju, ‘Prvi kadar’ sa svojim saradnicima ispunjava tu misiju kreativnim pristupom, sofisticiranom selekcijom u cilju vrhunskog kvaliteta, podstičući edukaciju i razvoj filmske publike i decentralizaciji kulture. Filmski stvaraoci, čija filmska ostvarenja učestvuju i čiji su filmovi pobjeđivali na tom festivalu, postigli su zapažene rezultate u filmskom stvaralaštvu, što i jeste jedan od ciljeva tog festivala.

Ove godine Festival se održava u skraćenom izdanju, ali je zadržao sve festivalske segmente.