Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

David Prowse

Umro je prvi Darth Vader iz originalne trilogije Ratovi zvijezda

David Prowse (1)

Prowse je utjelovio slavnog negativca u prva tri filma iz franšize Ratova zvijezda iako je Vaderu glas dao James Earl Jones, a scene borbe odradio bivši olimpijski mačevalac Bob Anderson

Britanski glumac David Prowse, najpoznatiji po ulozi Dartha Vadera u originalnoj trilogiji Ratova zvijezda, preminuo je nakon kratke bolesti u 85. godini života.

Vijest o njegovoj smrti potvrdio je njegov agent Thomas Bowington za BBC.

“Neka sila bude s njim, uvijek. Iako se proslavio glumeći čudovišta, za mene i sve ostale koji su ga poznavali i radili s njim, David je bio heroj. Ovo je veliki gubitak za nas i za milione njegovih fanova diljem svijeta”, rekao je.

Prowse je utjelovio slavnog negativca u prva tri filma iz franšize Ratova zvijezda iako je Vaderu glas dao James Earl Jones, a scene borbe odradio bivši olimpijski mačevalac Bob Anderson.

Glumac, inače bivši bodibilder, prvu je ulogu imao 1967. u filmu o Jamesu Bondu, Casino Royale. Zahvaljujući toj manjoj ulozi, dobio je priliku za daljnji napredak u karijeri što ga je na kraju dovelo do audicije za film Ratovi zvijezda: Nova nada 1977. Tad su mu dali da bira hoće li glumiti Vadera ili Chewbaccu. Glumac je izabrao Vadera, a ostalo je istorija.

Posljednjih se godina redovno pojavljivao na konvencijama posvećenim Ratovima zvijezda i susretima s fanovima.

Rođen je u engleskom Bristolu 1935.