Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U 98. godini

Umro veliki vojvoda Jean koji je od Luksemburga stvorio ekonomsko čudo

hqdefault

On je rođen 5. januara 1921. kao sin vojvotkinje Charlotte i pronca Felixa od Bourbon-Parme

Luksemburški veliki vojvoda Jean, koji je nadzirao transformaciju Velikog vojvodstva u međunarodni finansijski centar prije abdikacije kada je predao tron svom sinu, preminuo je u 98. godini.

On je rođen 5. januara 1921. kao sin vojvotkinje Charlotte i pronca Felixa od Bourbon-Parme.

Njegovo djetinjstvo i mladost bili su u sjeni Drugog svjetskog rata – njegova porodica morala je pobjeći pred nadirućim nacističkim trupama i zatražiti utočište u Sjedinjenim Državama i Kanadi.

Jean se vratio u Evropu u 1942. kako bi dobio vojnu obuku u Sandhurstu u Britaniji. Kratko je služio kao stražar u Buckinghamskoj palati prije nego što se pridružio zajedničkim savezničkim snagama u Normandiji u 1944., učestvujući u bici za Caen.

Nakon rata, Jean se vjenčao s belgijskom princezom Josephine Charlotte s kojom ima petero djece. Postao je šesti lukemburški veliki vojvoda kada je njegova majka Charlotte abdicirala u 1964.

Tokom 36 godina provedenih na čelu države, njegova zemlja od pola miliona ljudi stiješnjena između Belgije, Njemačke i Francuske, pretvorila se od industrijske provincije u međunarodno finansijsko središte.

Jean je izabrao svog najstarijeg sina Henrija da postane njegov naslijednik kada je prebacio većinu svojih dužnosti na njega u 1998. On je odstupio s položaja velikog vojvode u 2000.

Luksemburg je ustavna monarhija u kojoj veliki vojvoda obavlja izvršnu vlast i prijedlozi parlamenta postaju zakoni tek nakon njegovog potpisa, prenosi Reuters.