Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potpisan protokol

Osigurano stabilno finansiranje SOS Dječijeg sela u KS-u

ks

Ključna namjera Protokola je osiguranje redovnog i stabilnog finansiranja smještaja djece u SOS Dječija sela. Naime, zakonskom izmjenom i ukidanjem usluge “smještaj u drugu porodicu”, prestalo je i finansiranje smještaja djece u SOS Dječija sela

Protokol o saradnji između SOS Kinderdorfa i Ministarstva rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Kantona Sarajevo potpisan je u cilju unapređenja saradnje u oblasti alternativnog smještaja djece bez roditeljskog staranja.

Ključna namjera Protokola je osiguranje redovnog i stabilnog finansiranja smještaja djece u SOS Dječija sela. Naime, zakonskom izmjenom i ukidanjem usluge “smještaj u drugu porodicu”, prestalo je i finansiranje smještaja djece u SOS Dječija sela.

Resorni ministar Malik Garibija poručio je da je tim Ministarstva riješio ovaj problem i da je potpisan Protokol kojim se definira stabilno finansiranje i daljnja saradnja.

– Smještaj djece bez roditeljskog staranja u alternativnu porodicu je jedan do boljih i uspješnijih načina zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja u BiH, a prednosti ovog vida smještaja u odnosu na smještaj u tradicionalnim domskim uslovima su višestruke. Naredni korak je trajno rješenje pitanja sveobuhvatnim definiranjem usluga Ministarstva, što je jedan od najvećih reformskih procesa pred nama – poručio je Garibija.

Pojašnjavajući sistem rada obrazložio je kako će Kanton Sarajevo djecu u SOS sela i dalje smještati posredstvom Centra za socijalni rad, te da se za smještaj djece plaća 506 KM mjesečno, ali da to nije dovoljno da se u potpunosti zatvori finansijska konstrukcija i da SOS i dalje značajna sredstva osigurava donacijama.

Pored samog smještaja SOS je partner Ministarstva rada i socijalne politike i u ostvarenju zajedničkih strateških ciljeva u oblasti podrške djeci iz porodica pod rizikom od razdvajanja, kao i u oblasti jačanja kapaciteta profesionalaca u sistemu socijalne zaštite, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.